De 10 slechtste jobs van het moment

De Amerikaanse carrièrewebsite CareerCast.com evalueerde 200 beroepen uit verschillende sectoren, vaardigheidsniveaus en loonschalen en kwam zo tot een lijst van dé slechtste jobs van 2013. Staat jouw beroep in het lijstje?

17 januari 2014

Delen

unhappy smiley

Niet iedereen zoekt hetzelfde in een job. Wat voor de ene geweldig werk is, blijkt voor de andere doodsaai. Om een job toch objectief te kunnen evalueren, baseerde CareerCast zich op vier criteria: loon, vooruitzichten, werkomgeving en stress.

Elke categorie werd nog eens onderverdeeld in verschillende elementen en elk element kreeg bijhorende punten. Een hoger puntenaantal betekent een minder wenselijke baan, hoe lager het resultaat, hoe beter de job.

En de slechtste jobs van het moment zijn …

1. Krantenreporter – score 1120

Dat krantenreporter met de twijfelachtige eer van 'slechtste job' mag lopen, heeft onder meer te maken met de slechte betaling, hoge stress, tijdsdruk en zware eisen die gepaard gaan met het beroep.

2. Houthakker – score 1117

Het gevaar van werken met zware machines op afgelegen locaties, in combinatie met een laag loon en slechte werkvooruitzichten, maakt van houthakker de tweede slechtste job voor 2013.

3. Soldaten zonder officiersrang – score 1009

Militair (zonder officiersrang) is een van de meest stressvolle jobs van het moment.

4. Acteur – score 995

Je brood verdienen met acteren, het is maar weinigen gegeven. De concurrentie is hard en vaak zijn het maar schamele inkomsten, tenzij je behoort tot die kleine gelukkige minderheid die wél goed betaald wordt, zoals de 10 rijkste acteurs van Hollywood bijvoorbeeld.

5. Arbeider op een booreiland – score 979

Werken op een booreiland is niet zonder risico's. Er zijn maar weinig jobs die zo 'eenzaam' zijn en lange uren vergen ‘in the middle of nowhere’, ergens ver weg op zee.

6. Melkveehouder – score 976

Grote veebedrijven stroomlijnen de productie, waardoor kleinere landbouwbedrijven maar nauwelijks tegen de concurrentie op kunnen. Diegenen die 'overleven' zijn belast met de zorg van tientallen, honderden of zelfs duizenden dieren, een job die je nog zeer weinig vrije tijd of ontspanning toelaat.

7. Meteropnemer – score 975

Een eenzame en vaak ondankbare job. Meteropnemer is trouwens een van de snelste krimpende beroepen als gevolg van technologische vernieuwingen.

8. Postbode – score 972

Terwijl vroeger mensen een wenskaart verstuurden naar een jarige vriend, doen ze dit tegenwoordig via een simpele 'happy birthday!' op Facebook. Door de vernieuwende technologieën van vandaag is een groot deel van het werk van postbodes achterhaald geworden en lijkt hun beroep op termijn ten dode opgeschreven.

9. Dakdekker – score 971

Een job als dakdekker is niet voor iedereen weggelegd. Lange uren in de koude én de hitte testen je uithoudingsvermogen, en de lonen liggen vaak laag.

10. Steward(ess) – score 970

Veel stress, een laag salaris en een krimpende arbeidsmarkt zorgen ervoor dat het beroep van steward(ess) nog net in de top 10 staat van jobs die je momenteel beter niet kan uitoefenen.

Bron: Careercast.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.