De 10 best verdienende acteurs van 2014

Het zal je misschien verbazen maar de best verdienende acteurs zijn niet automatisch de meest productieve acteurs van het jaar. De meeste acteurs in dit lijstje renderen voor een deel op films van het jaar voordien of op lopende franchises.

14 januari 2015

Delen

1. Robert Downey Jr. – 65 miljoen euro

Robert Downey Jr.
Marvel’s persoonlijke superheld, Robert Downey Jr., mocht dit jaar wat achterstallig loon ontvangen. Voor de film ‘Iron Man 3’ - die in 2013 goed was voor box office goud (1.016.217 euro omzet) - kreeg hij dit jaar nog een mooi centje.

Verder wist Downey als hun onmisbare superster nog een mooie loonsverhoging te versieren bij Marvel. Verdiend, want hij wist met de ‘The Avengers’ film en de ‘Iron Man’-franchise de Marvelkassa de afgelopen jaren mooi te spijzen. En met ‘Avengers: Age of Ultron’ in het verschiet, zal zijn portemonnee het dit jaar met niet veel minder moeten doen, gokken we.

2. Dwayne Johnson (The Rock) – 45 miljoen euro

Dwayne Johnson (The Rock)
45 miljoen is niet slecht voor een acteur die zijn carrière begon als worstelaar. Al heeft Johnson zijn carrière als actieheld wel steeds in stijgende lijn gezien. Voor zijn eerste hoofdrol (in ‘The Scorpion King’) kreeg hij omgerekend ongeveer 4,7 miljoen euro. Niet slecht voor een eerste acteerjob.

Verder gaarde hij vooral faam (en geld) met ‘G.I. Joe’ en ‘The Fast and the Furious’. Ook films zoals ‘Hercules’ en ‘San Andreas’ deden voor dit jaar hun duit in het zakje.

3. Bradley Cooper – 39 miljoen euro

Bradley Cooper
Hoewel hij al een hele tijd meedraait, heeft Bradley zijn grote doorbraak vooral te danken aan de beruchte ‘Hangover’-trilogie. Na zijn succes in die film en de blauwe ogen die menig vrouwenhart snel weer op het scherm wilde zien, volgde de ene succesprent na de andere. Met ‘Silver Linings Playbook’ en ‘American Hustle’ kwam hij zelfs tussen de Oscar-genomineerden terecht, iets dat hem geen windeieren heeft gelegd.

Verder bewees Bradley zich ook als stemacteur in ‘Guardians of the Galaxy’ en figureerde hij in een reclamespot, waar ook wel een serieus prijskaartje aan zal gehangen hebben.

4. Leonardo DiCaprio – 33 miljoen euro

Leonardo DiCaprio
Bengelt voor sommigen misschien verbazend laag, aangezien Leo toch regelmatig in de bioscopen te bewonderen viel met ‘The Great Gatsby’ en ‘The Wolf of Wall Street’, beide toch ook wel kassasuccessen te noemen.

Maar misschien al iets logischer als geweten is dat DiCaprio voor een minder hoge verloning koos om ‘The Wolf of Wall Street’ te kunnen maken. De film ging een flinke hoop geld kosten, dus DiCaprio die al vaker met Martin Scorsese werkte, verlaagde zijn loon om ruimte te maken voor de rest van de film in Scorsese’s budget.

Windeieren heeft deze beslissing hem uiteraard niet gelegd. DiCaprio is geen idioot en vroeg tijdens de loonsondehandeling een deel van de winst als tegenprestatie. Ondertussen zijn we 335 miljoen euro verder en bleek dit inderdaad geen slechte zet.

5. Chris Hemsworth – 31 miljoen euro

Chris Hemsworth
Een redelijk nieuwe naam in deze lijst. Deze ster wist zijn bankrekening mooi te spekken met ‘Thor’ en heeft ook ‘Blackhat’, een film over cyberterrorisme, in het verschiet.

6. Liam Neeson – 30,5 miljoen euro

Liam Neeson
De drie ‘Taken’ films waren ontzettend grote successen en het publiek weet Neeson duidelijk te smaken, waardoor ook hij dit jaar weer in dit lijstje belandt. Naast zijn actiefilms werkt hij veel projecten af als stemacteur (‘Star Wars: The Clone Wars’, ‘The Lego Movie’, ‘Kahlil Gibran’s The Prophet’ enzovoort) naast normale films als ‘Third Person’ en ‘A Million Ways to Die in the West’.

7. Christian Bale – 30 miljoen euro

Christian Bale
Zijn Batmanpak heeft hij aan de kapstok gehangen, maar zal nog wel eventjes positief nazinderen op z’n bankrekening. Niet dat het Bale na zijn vleermuisdagen slechter zal vergaan. Zo wist hij al een Oscarnominatie in de wacht te slepen voor de bekroonde ‘American Hustle’ en speelt hij de prestigieuze rol van Moses in het epische ‘Exodus: Gods and Kings’ van Ridley Scott. En die film mag al wat kosten, dus tsjing tsjing.

8. Ben Affleck – 30 miljoen euro

Ben Affleck
Als je weet dat je het Batmankostuum mag aantrekken, dan weet je dat je het komende jaar binnen bent. Hoewel hij grote schoenen zal moeten vullen, want Christian Bale heeft een serieuze fanbase weten uit te bouwen, zal hij qua loon niet moeten inboeten. Verder zal Affleck er ook op mogen rekenen dat Warner Bros hem niet eenmalig laat opdraven en dat de kassa dus nog wel eventjes blijft rinkelen.

9. Will Smith – 27 miljoen euro

Will Smith
We zien hem misschien een pak minder op het grote scherm, maar Smith wordt nog altijd door Hollywood gesmaakt. Verder bewees hij zich vooral achter de schermen in samenwerking met Jay-Z. Samen produceerden zij de allernieuwste film remake van de musical ‘Annie’, iets dat de twee duidelijk goed afging.

10. Mark Wahlberg – 27 miljoen euro

Mark Wahlberg
‘Ted’, de film over de vuilgebekte knuffelbeer, wist tegen alle verwachtingen in meer dan 460 miljoen euro op te brengen. Bijna pure winst als je weet dat er maar een kleine 46 miljoen budget was voor de film. Geen wonder dat er dus een vervolg komt op de film, waar ook Wahlberg in zal te zien zijn.

Verder haalt Wahlberg zijn centen ook achter de schermen. Zo is hij producer van de tv-series ‘Entourage’ (binnenkort ook op het grote scherm) en ‘Boardwalk Empire’, een voor een grote successen.

 

(sjv) – Bron : IMDB / Ché 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.