Dagen eigen werkplek zijn geteld

Steeds meer organisaties kiezen voor het ‘Nieuwe Werken’. Bedrijven slaan hiermee twee vliegen in één klap: ze kunnen het aantal werkplekken én het aantal vierkante meters verminderen.

5 maart 2014

Delen

desk sharing

Het is geen verrassing dat de economische crisis organisaties aanzet tot het snoeien in verschillende kostenposten. Volgens de Occupiers Cost Index (OCI) is de jaarlijkse gemiddelde kantoorkost per voltijdse medewerker in België op dit ogenblik 12.638 euro. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor de implementatie van het ‘Nieuwe Werken' waarmee ze het aantal werkplekken drastisch kunnen verminderen.

Hoewel desk sharing momenteel nog niet overal is ingeburgerd, zal deze toepassing steeds meer ingang vinden in de werkplekken van morgen. Nieuwe kantoorgebouwen beogen een bezettingsgraad van 70 procent, zodat een eigen werkplek over enkele jaren een utopie zal worden.

Mailitis en vergaderitis

Het samenwerken in een grote ruimtes maakt veel werknemers nochtans ongelukkig. Na mailitis en vergaderitis is het werken in een open kantoor een vaak gehoorde klacht bij kantoormedewerkers. Het lawaai, de vele onderbrekingen en het gebrek aan privacy blijken hierbij de grootste ergernissen te zijn.

Vaak zijn er wel rustige zones voorzien waar medewerkers zich kunnen terugtrekken. In de praktijk zien we echter dat deze cockpits en bubbles regelmatig worden opgeëist door managers die hun kantoor hebben moeten opgeven. Op andere plaatsen zijn er dan weer - wegens plaatsgebrek - geen aparte ruimtes voorzien.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer. 

Lezers van Jobat ontvangen een korting van 10 procent voor de open opleiding van Time Management Company. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.