Dag van de Zorg wil mooie verhalen vertellen

Zondag 16 maart zetten 170 Vlaamse zorgvoorzieningen hun deuren open voor het grote publiek tijdens de Dag van de Zorg. Wie wil weten hoe het er in de zorgsector aan toegaat, of zich afvraagt of een zorgjob iets voor hem of haar is, weet waarheen.

14 maart 2014

Delen

©Dag van de Zorg
Ook het UZ Gent zet zijn deuren open tijdens de Dag van de Zorg. ©Dag van de Zorg

De Dag van de Zorg vindt dit jaar voor de derde keer plaats. “Het idee voor deze jaarlijkse opendeurdag is ontstaan op basis van signalen die we opvingen uit de sector”, vertelt organisator Filip Decruynaere.

De vergrijzing, de beperkte middelen, de moeilijke arbeidsmarkt … Het zijn evoluties die de zorgsector voor grote uitdagingen plaatsen, nu én in de toekomst. Maar het zijn ook de negatieve onderwerpen waarmee de sector meestal in het nieuws komt.

Positieve verhalen

“Terwijl er ook heel veel mooie verhalen te vertellen zijn”, zegt Filip Decruynaere. “Zo is de Dag van de Zorg ontstaan, als een initiatief om positieve verhalen te vertellen over zorg en welzijn. Met de nodige aandacht uiteraard voor de noden van de sector, voor de jobs die ingevuld moeten worden, maar niet met de bedoeling om allemaal samen aan de klaagmuur te staan. Het positieve gevoel moet morgen overheersen.”

Zorg en welzijn is een heel breed begrip: ziekenhuizen, ouderenzorg, inclusief de dagcentra en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, maar ook voorzieningen voor mensen met een beperking, kinderdagverblijven, jeugdzorg en vrijwilligerswerk behoren tot het aanbod.

“Het onderscheid tussen zorg en welzijn is voor veel mensen niet altijd duidelijk. Dat neemt niet weg dat beide sectoren met gelijkaardige uitdagingen kampen. Ik denk aan het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook ingenieurs en schoonmakers zijn hard nodig”, aldus Filip Decruynaere.

Vijf wegwijzers

De Dag van de Zorg is dit jaar opgebouwd rond vijf ‘wegwijzers’: samenwerking, innovatie, bouwen, brein (2014 is het jaar van het brein, red.) en jobs.

De deelnemende voorzieningen aan de Dag van de Zorg maken van de aandacht voor hun sector handig gebruik om hun jobs in de kijker te plaatsen. “Er komt inderdaad heel wat volk langs morgen. Sommige bezoekers willen te weten komen of een job in de zorg iets voor hen is, maar er zijn ook mensen bij die op zoek zijn naar een plaats in de ouderenzorg. En je kunt natuurlijk ook langskomen om te weten te komen hoe het er in de zorg echt aan toegaat.”

(wv) – www.dagvandezorg.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.