Crisis laat Vlaming van job houden

Zeven op de tien werkende Vlamingen vinden dat hun baan hen gelukkig maakt. Dat blijkt uit een enquête van Jobat en onderzoeksbureau Profacts bij ruim 5.800 werkende Vlamingen. “Een hoog percentage”, zegt professor arbeidspsychologie Frederik Anseel. “Wellicht voelen we ons zo tevreden omdat we ondanks de crisis nog werk hebben.”

11 februari 2010

Delen

De meerderheid van de werkende Vlamingen (67 procent) vindt dat zijn job hem gelukkig maakt in het dagelijkse leven. “Als de economie weer aantrekt, zal die tevredenheid afnemen. Dan zijn er meer mogelijkheden op de jobmarkt en lijkt het gras weer groener aan de overkant”, reageert Anseel. “Eerder onderzoek leert ons dat ‘werken’ de activiteit is waar we ons eigelijk het minst prettig bij voelen. Maar studies tonen ook aan dat werken zin geeft aan ons leven en dat het belangrijk is voor onze identiteit.”

Grafiek: In welke mate maakt jouw hudige job je gelukkig in je dagelijkse leven?      

Niet toevallig zeggen vooral werknemers uit de sociale sector (76%) en het onderwijs (82%) dat hun werk hen gelukkig maakt in het dagelijkse leven. “In die jobs merk je op het eind van de dag vaak dat je een verschil gemaakt hebt”, aldus Anseel “Maar er is nog een verklaring mogelijk. Het onderwijs betaalt bijvoorbeeld relatief weinig. Je doet die job dus niet voor het geld. De reden om voor het onderwijs te kiezen, moet dus wel in de jobinhoud liggen.”

In de top drie van meest gelukkige werkenden staan ook nog de vrije beroepen en middenstanders. Van hen is 79 procent gelukkig in zijn werk, wat veel te maken heeft met de zelfstandigheid die ze in hun job ervaren. “Hoe meer mensen hun werk zelf kunnen bepalen en invullen, hoe groter de tevredenheid”, verduidelijkt Anseel.

Als we onze job leuk vinden, heeft dat, naast die vrijheid (29%) vooral te maken met de jobinhoud (39%) en de collega’s (27%). Slechts 16 procent van de werknemers vindt het loon het leukste aan hun baan. Loon staat daarmee pas op de achtste plaats, na de werkuren en het sociale klimaat. “Loon is belangrijk, maar geen bepalende factor voor jobtevredenheid. Het trio autonomie, zinvolheid en goede relaties wegen veel zwaarder door”, bevestigt Anseel.

> Bekijk de volledige resultaten van het onderzoek (pdf).

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.