Creatievelingen plegen vaker bedrog

Ben jij creatief?

Creatieve individuen zijn sneller geneigd om anderen te bedriegen, zo blijkt uit onderzoek van de Harvard University en Duke University. Door hun creatief talent zouden deze mensen beter in staat zijn om hun eigen acties te rationaliseren.

‘Een grotere creativiteit helpt het individu om moeilijke opdrachten doorheen een breed spectrum van domeinen op te lossen, maar die creatieve vonken kunnen er ook toe leiden dat onethische routes worden genomen om oplossingen voor problemen en opdrachten uit te werken’, zo stellen onderzoekers Francesca Gino en Dan Ariely vast.

Oneerlijke oplossingen

De wetenschappers konden uit verschillende experimenten afleiden dat creatieve mensen het meest geneigd waren om oneerlijke oplossingen voor te stellen wanneer ze op die manier een groter financieel gewin konden realiseren.

De onderzoekers wijzen erop dat de proefpersonen tijdens de experimenten wel degelijk in verleiding werden gebracht om bedrog te plegen.

Uit de experimenten bleek vooral een duidelijk verband tussen creativiteit en bedrog. De link tussen intelligentie en bedrog was niet significant.

(mo) - Bron: Express.be 

Meer info over Ongewenst gedrag

09/12/2011