Confederatie Bouw verwacht lichte groei

De Confederatie Bouw verwacht dat de bouw dit jaar licht heropleeft. Vorig jaar kromp de bouw nog met 1,5 procent. Voor 2014 wordt een groei van 0,5 procent verwacht.

7 februari 2014

Delen

cement
"Energiezuinig bouwen vraagt om steeds meer expertise van onder andere ingenieurs en tekenaars." (Gabriël Delporte, secretaris-generaal Confederatie Bouw)

2013 was een slecht jaar voor de bouwsector. Dat ging gepaard met faillissementen en een verlies aan werkgelegenheid. Voor 2014 verwacht de Confederatie Bouw beterschap. “De economische voorspellingen laten uitschijnen dat we uit het dal zullen kruipen”, zegt Gabriël Delporte, secretaris-generaal bij Confederatie Bouw.

In de Belgische bouwsector zijn 150.000 technische en 40.000 administratieve medewerkers aan de slag. “Arbeiders in de bouw voelen heel goed aan wanneer het aantal opdrachten daalt bij hun firma. Vaak zoeken ze andere oorden op voor het tot een faillissement komt. Wat vorig jaar gebeurde, faillissementen in combinatie met jobverlies, is voor de bouw eerder zeldzaam”, aldus Gabriël Delporte.

Meer bedienden

8.000 arbeidsplaatsen gingen vorig jaar zo verloren. Dit jaar moet het anders. Al zijn er nog altijd knelpunten die de groei in de sector kunnen afremmen. “Heel wat bouwers en kopers stellen zich vragen over de toekomstige aftrekbaarheid van de hypothecaire lening. Blijft die bestaan? Daar is geen zekerheid rond. Daarnaast zijn ook de banken erg streng geworden bij het verschaffen van hypothecaire leningen. Wie wil bouwen, moet steeds over eigen middelen beschikken”, legt Gabriël Delporte uit.

De meeste zorgen maakt de bouwsector zich echter over opdrachten van gemeentelijke overheden. Dit zitten al een tijdje krap bij kas, wat niet veel goeds laat vermoeden voor hun bouwplannen. “Die markt krimpt enorm. Daarom worden er ook steeds meer initiatieven rond publiek-private samenwerking (PPS) opgezet”, aldus Gabriël Delporte.

Bij de bouwbedrijven zelf gaan almaar meer bedienden aan de slag, een gevolg van het steeds complexer wordende bouwproces, weet Gabriël Delporte. “Wetgeving, vergunningen … De administratieve last voor bouwbedrijven gaat er zeker niet op achteruit. Ook het energiezuinig bouwen vraagt om steeds meer expertise van onder andere ingenieurs, tekenaars en projectontwikkelaars.”

(wv)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.