Diploma's
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Het Europese Jaar van de Vaardigheden: meer leermogelijkheden dan ooit

Complexe arbeidsmarkt vraagt om diploma

In 2012 verlieten 73.385 studenten en scholieren de Vlaamse schoolbanken. De VDAB volgde hen een jaar lang tijdens hun zoektocht naar werk. Een diploma is meer dan ooit een must, zo blijkt.
#

87 procent van de schoolverlaters die de VDAB opvolgde, was na een jaar niet langer werkzoekend. Zo goed als alle schoolverlaters (96%) hadden een of andere eerste werkervaring achter de rug een jaar nadat ze de school verlieten, met of zonder diploma. Deze en nog veel meer resultaten staan in de 27ste editie van het VDAB-schoolverlatersrapport. We halen er de opvallendste resultaten uit.

Crisis maakt van schoolverlaters geen vogels voor de kat

De schoolverlaters die de VDAB in dit rapport volgde, zochten werk in een periode dat de crisis hard toesloeg op de arbeidsmarkt. Toch was 87 procent van hen niet langer werkzoekend een jaar nadat ze de school verlieten.

Maar de VDAB telde na dat jaar ook drieduizend schoolverlaters zonder enige werkervaring, hoe kort ook. Zonder hulp en de juiste begeleiding krijgen zij het ongetwijfeld moeilijk om een passende en duurzame job te vinden.

Minder dan 10 procent verlaat school zonder kwalificatie

De ongekwalificeerde uitstroom neemt af. Minder dan één op de tien schoolverlaters kwam in 2012 zonder diploma, attest of getuigschrift op de arbeidsmarkt terecht. Toch is het net deze groep dat, mee onder invloed van de crisis, die (nog) moeilijker dan vroeger een job vindt.

In deze groep bevinden zich 2.400 schoolverlaters die maximaal de eerste graad van het secundair onderwijs gevolgd hebben. Zij zijn het meest kwetsbaar op de arbeidsmarkt. De huidige regelgeving maakt het voor hen zelfs niet mogelijk om een ‘beroepsinschakelingsuitkering’ te krijgen. Het zijn deze mensen die onder de radar van allerlei instanties dreigen te verdwijnen die hen zouden kunnen helpen.

2 op de 3 laaggeschoolden zijn mannen

Niet iedereen die ‘geschoold’ de arbeidsmarkt betreedt, heeft het daar even gemakkelijk. Laaggeschoolden hebben het moeilijker dan midden- of hooggeschoolden om een job te vinden, zeker nu de arbeidsmarkt complexer wordt en werkgevers steeds vaker profielen zoeken met meer én specifieke competenties. Twee op de drie laaggeschoolden zijn overigens mannen.

De VDAB beklemtoont in zijn rapport nogmaals het belang van het behalen van een kwalificatie in het onderwijs. De dienst wijst er tegelijk op dat er nog te veel schoolverlaters de schoolbanken ‘uitgeblust’ achter zich laten op een moment dat ze, bij gebrek aan competenties, onvoldoende interessant zijn voor de arbeidsmarkt.

7de jaar beroepsonderwijs wordt een must

Een opleiding in het beroepsonderwijs moet in principe volstaan om werk te vinden. Dat lukt vrij aardig, stelt de VDAB vast, maar hangt erg af van de duur van de opleiding. Volgens de VDAB zijn steeds meer zesjarige BSO-opleidingen ontoereikend als gevolg van de toenemende complexiteit van de arbeidsmarkt. Het volgen van een zevende jaar in het BSO is geen luxe en biedt al jaren een betere kans op het vinden van werk.

Technische opleidingen gaan erop achteruit

Wie technisch onderwijs volgt, heeft een goede kans op werk, maar kan ook verder studeren in een aanverwante richting in het hoger onderwijs. Toch verliezen de zogenaamde ‘harde technische richtingen’ nog steeds marktaandeel.

4.500 jongeren stoppen jaarlijks na ASO

Elk jaar houden zo’n 4.500 jongeren de school voor bekeken na het algemeen secundair onderwijs. Een gemiste kans, zowel voor de jongeren zelf als voor de arbeidsmarkt. Deze jongeren hebben zonder twijfel potentieel, en hadden misschien beter een andere studiekeuze gemaakt.

Professionele bachelor is (bijna) altijd een goede studiekeuze

Wie een professionele bachelor op zak heeft, maakt het meeste kans om snel een job te vinden. Dit studieniveau sluit zeer goed aan op de arbeidsmarkt. Op een paar uitzonderingen na kan je alleen maar goede keuzes maken in dit aanbod. Twee derde van de professionele bachelors zijn vrouwen. Zij kiezen vaak voor opleidingen in de zorg, sociaal werk of onderwijs. Mannen tonen meer belangstelling voor technologie.

(wv) - Het volledige rapport vindt u op vdab.be/trends/schoolverlaters.shtml 

30 mei 2014
Anderen bekeken ook