Collega's kunnen handen niet thuishouden

In 2009 had een op de veertig vrouwen te maken met ongewenste seksuele toenaderingen. Daarvan vond 20 procent plaats op de werkvloer. Slechts 10 procent van de ongewenste intimiteiten werd aan de politie gemeld.

Vorig jaar werd 2,4 procent van de vrouwen wel eens met seksuele bedoelingen op een kwetsende manier aangeraakt of vastgepakt. Bij een derde van deze vrouwen gebeurde dit meer dan eens. Jonge vrouwen werden het meest lastiggevallen; zo had 7,4 procent van de 15-24-jarigen hier vorig jaar mee te maken. Dat stelt het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vast.

Een vijfde van de ongewenste gebeurtenissen speelde zich af op het werk. Ruim de helft gebeurde in de horeca of op straat, terwijl 6 procent thuis plaatsvond. Bij bijna de helft van deze incidenten kende het slachtoffer de dader. In 15 procent van de gevallen betrof het iemand van het werk.

Angst voor represailles

Slechts 10 procent van de vrouwen heeft het ongewenste seksuele voorval gemeld bij de politie en nog geen 3 procent deed daadwerkelijk aangifte. Van alle soorten delicten worden de seksuele het minst vaak bij de politie gemeld. Zo werden bedreigingen en mishandelingen drie- respectievelijk zesmaal zo vaak gemeld.

De belangrijkste redenen om een seksueel voorval niet te melden, was dat het niet zo belangrijk was (30 procent) en dat het was opgelost (25 procent). Angst voor represailles was bij 1 procent de reden om de gebeurtenis geheim te houden.

(ks) 

Meer info over Collega's , Liefde en seks , Ongewenst gedrag

06/07/2010