Coderdojo zoekt coaches om kinderen te leren programmeren

"Ik heb een spel gemaakt: zoek de zeven verschillen", vertelt Laure tijdens het toonmoment waarmee elke Coderdojo-sessie wordt afgesloten na een ochtendje programmeren. Na haar demonstratie krijgt ze een warm applaus van de hele zaal. Zit in deze zaal naast de bibliotheek van Zemst de nieuwe Bill Gates? Wie weet, maar alle kinderen hebben wel een leuke zaterdagochtend beleefd. Coderdojo is zo populair dat nieuwe coaches meer dan welkom zijn.

15 december 2016

Delen

“Je leert bij ons dat programmeren gewoon echt fun kan zijn.” (Tom Puttemans, vrijwilliger Coderdojo Zemst)

Belgische bedrijven die willen innoveren, kampen vaak met een chronisch gebrek aan informatici en ander digitaal talent. De instroom van jongeren die informatica willen studeren en daarin een carrière willen maken, bleef de voorbije jaren veel te beperkt. Onbekend maakt onbemind, horen we dan vaak: zodra jongeren beseffen hoe leuk het kan zijn om computers te laten doen wat jij wilt, krijg je hen gemakkelijker overtuigd. Maar in de scholen wordt daar voorlopig weinig werk van gemaakt, laat staan dat er resultaten mee worden geboekt. Te saai, te verplicht en te - wel ja - 'schools', is het vaakst gehoorde argument.

Gelukkig zijn er ook alternatieven. Coderdojo, bijvoorbeeld, een vrijwilligersinitiatief dat pas vijf jaar geleden in Dublin werd opgestart en intussen al in meer dan zestig landen navolging kreeg. Ook in België staat de teller al intussen op ruim zestig initiatieven of dojo's, verspreid over het land, en de komende weken staan er nog een aantal in de steigers, waaronder in Vilvoorde en Grimbergen. Wij gingen langs bij de Coderdojo-sessie in Zemst, die eenmaal per maand plaatsvindt. "Een goed ritme", weet de bezieler van de Zemstse Coderdojo, Tom Puttemans. "Minder zou natuurlijk jammer zijn voor de kinderen, maar als je het vaker doet, ondervind je snel metaalmoeheid, zowel bij de organisatoren als bij de kinderen. De meeste die aan een hoger tempo werkten, zijn intussen al gestopt."

Be cool!

Het ritme kan verschillen per gemeente, maar het concept en de principes zijn steeds dezelfde. "Boven alles staat het motto waarmee we elke sessie beginnen: Be cool!", zegt Tom Puttemans met een lach. "Het vat perfect samen waarom we deze sessies zijn begonnen. We willen kinderen laten kennismaken met programmeren op een speelse manier, en op hun eigen tempo. De vrijwilligers zijn er om te organiseren en soms ook om te inspireren, maar het is belangrijk dat het kind zelf zijn of haar eigen weg vindt en zelf kan bepalen wat het meeste aandacht krijgt. Voor sommigen is dat de kleur van de bal, voor anderen de verschillende niveaus in een spelletje."

Zelf spelletjes maken is één van de belangrijkste redenen voor jongeren om naar Coderdojo te komen. Simon, Storm en Maarten werken bijvoorbeeld ijverig aan opdrachten voor hun robot game. "We zijn destijds begonnen met Scratch, maar voor dit spel werken we in Python", zegt een van hen achteloos. Python is een programmeertaal die veel informatici ook professioneel gebruiken, en dit drietal leert die taal letterlijk spelenderwijs. Goede voorbereiding voor de arbeidsmarkt? Kan best zijn, maar voor de jongeren is het vooral veel fun.

Coderdojo"Dat is waarom Niels, mijn studiegenoot aan de VUB, en ikzelf met deze dojo in Zemst zijn gestart", benadrukt Tom Puttemans. "Omdat wij graag hadden gehad dat er zoiets in onze jeugd was geweest: een plek waar je leert dat programmeren gewoon echt fun kan zijn, en waar iedereen je helpt in plaats van je punten te geven."

Toonmoment

Een concept dat zowel bij kinderen als bij ouders aanslaat. De papa van Tuur, bijvoorbeeld, waardeert enorm de vrijheid die de kinderen krijgen bij het uitwerken van hun opdracht. "Ze maken wat ze willen, en de organisatoren staan altijd klaar om te helpen. En je ziet je kind glunderen bij het toonmoment: vorige keer maakte Tuur iets dat bewoog als je geluid maakt. Door het applaus begon het opnieuw te bewegen, dat was een dubbel succes (lacht)."

Opvallende vaststelling ook: bijna de helft van de deelnemers zijn meisjes. Velen komen uit nieuwsgierigheid, zoals de 13-jarige Myrthe. Zij studeert industriële wetenschappen, maar was tot voor kort niet actief op zoek naar een plek waar ze kon programmeren in haar vrije tijd. "Maar toen mijn broer met een vriend meekwam naar Coderdojo, ben ik ook eens meegekomen. En nu wil ik er elke keer naartoe." Of dit ook betekent dat Myrthe later in ICT eindigt, weet ze zelf nog niet. Maar het plezier van het programmeren heeft ze in elk geval al ontdekt.

Ook in Vilvoorde en Grimbergen

De Coderdojo in Zemst is razend populair bij jongeren. Zo populair dat ze al maanden met een wachtlijst van bijna twintig kinderen per sessie moeten werken. Dat is zowat het enige slechte dat ouders over Coderdojo Zemst kunnen bedenken: wie de vorige sessie er niet bij was, belandt op de wachtlijst, en kinderen vrezen dan dat ze uit de boot zullen vallen. Coderdojo Zemst is het slachtoffer van zijn eigen succes.

Terwijl Tom en zijn collega's werken aan een oplossing voor dit probleem, verschijnt er hulp vanuit andere hoeken. Momenteel zijn zowel de bibliotheek van Vilvoorde als van Grimbergen een eigen Coderdojo aan het opstarten. En maar goed ook, reageert Bettina Steylaert, coördinator van de Belgische coderdojo's. "Zo goed als overal hebben we meer kinderen dan de coderdojo's aankunnen. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar coaches. In eerste instantie proberen we die te ronselen bij de ouders: zij kunnen kinderen ook helpen zonder programmeerkennis, bijvoorbeeld door te verwijzen naar een ander kind met een gelijkaardig project. Net als in het echte leven, jawel."

Geen inschrijvingsgeld

De Coderdojo-organisatie laat de organisatoren van elke dojo zo veel mogelijk vrijheid, bijvoorbeeld over duur en frequentie van hun sessies. Maar enkele principes moeten in elk geval worden gerespecteerd, voegt Bettina Steylaert er nog aan toe: "Alle dojo's moeten openstaan voor iedereen, deelnames gebeuren steeds op basis van inschrijvingsformulieren, iedereen moet met respect worden behandeld en ze moeten gratis zijn." Die laatste voorwaarde is niet alleen belangrijk om het binnen bereik van iedereen te houden, het is ook een goede graadmeter, vindt ze. "Als een hobby moet sneuvelen, zouden we een logische eerste keuze zijn want voor ons hebben ze geen inschrijvingsgeld moeten betalen. Maar we zien niemand afhaken, wel integendeel."

Coderdojo raakt inderdaad duidelijk de juiste snaar bij vele jongeren, dat bevestigt ook de 12-jarige Wout: "Ik speelde altijd al graag games, maar op Coderdojo leerde ik dat het nog leuker is om een game te spelen die je zelf hebt ontworpen. Nu ik dat weet, kan ik niet meer stoppen." Nu alleen nog hopen dat ook de organisatoren nog lange tijd kunnen doorgaan.

(sg) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.