Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Hoe je eigen carrière ontwerpen?

Campus ziekenhuis: ‘Specialiseren en digitale skills verwerven’

“Elke stagiair even hoofdverpleegkundige.” (Lieve Amant, opleidingscoördinator)
Het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove is een van de grootste Belgische niet-universitaire ziekenhuizen. 2.550 personeelsleden en 300 artsen, daar kun je als regionaal ziekenhuis mee uitpakken. “Als verpleegkundige vervolmaak en specialiseer je je hier”, zegt directeur HR Myriam De Bruyn. “Als zorgmedewerker zien we jou als een intrapreneur die zelf verantwoordelijkheid opneemt voor je groei.”
“Elke stagiair even hoofdverpleegkundige.” (Lieve Amant, opleidingscoördinator)

1. Nieuwkomers begeleiden

“Bij je aanwerving neem je deel aan de maandelijkse onthaaldag”, zegt Myriam De Bruyn. “Die gaat over veiligheid, kwaliteit, discretieplicht, visie en missie van het ziekenhuis, … om je meteen in te werken in de organisatiecultuur. Voor de verpleegkundigen is er ook een maandelijkse zorgopleidingsdag, waarin onder meer het elektronisch patiëntendossier aan bod komt. Binnen de zes maanden na je start zijn er verplichte opleidingssessies diabeteszorg, medisch rekenen, … We hebben ook een traject voor herintreders die langer dan zes maanden afwezig waren, zoals bij moederschapsverlof. Na zes maanden is het belangrijk om je kennis bij te schaven, zeker op het vlak van e-toepassingen.”

2. Opleidingscentrum

“Het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove is een permanent opleidingscentrum voor artsen, verpleegkundigen, paramedici, zorgkundigen en ondersteunend personeel. Bovendien komen er jaarlijks 1.400 externe verpleegkundigen of paramedici opleiding volgen of stage lopen. Onze verpleegkundigen komen vaak van Odisee en het SAI in Aalst, maar we hebben ook stagiairs van hogescholen in Gent en Brussel. Daarnaast leiden we elk jaar 70 assistenten op: afgestudeerde artsen die een bijkomende specialisatie doen en hier een deel van hun opleiding volgen. Of wetenschappelijke en klinische fellows, vaak uit andere Europese landen en zelfs wereldwijd. En dan zijn er nog de stagiairs die een artsenopleiding volgen: jaarlijks een 240-tal.”

3. Livestreams

Een visitekaartje van het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove zijn de livestreams. Vanuit het digitale operatiekwartier (OK) wordt wekelijks met een webcast via live streaming uitgezonden naar collega-robotchirurgen aan de andere kant van de wereld. Twee keer per jaar is er een 24-urencongres waarbij meerdere robotcentra wereldwijd non-stop live surgery streamen. “Vanuit het Cathlab gebeurt dat ook”, zegt Myriam De Bruyn. “Interne streamings staan open voor externe artsen. De streamings zijn interactief. Onze dienst algemene heelkunde maakt ook gebruik van live 3D-beelden, bijvoorbeeld voor schildklierpathologie. Urologie gebruikt dan weer een social mediakanaal als Twitter om vragen te beantwoorden. Binnenkort hebben we ook Skype for Business als videoconferencingsysteem voor overleg tussen de verschillende campussen, vergaderingen en interne dienstmeetings.”

4. Werkplekleren

“Werkplekleren is een initiatief van de hogescholen waar het ziekenhuis aan meewerkt”, zegt Lieve Amant, opleidingscoördinator. “Onder begeleiding van verpleegkundigen van de afdeling nemen stagiairs een tijdlang fulltime de zorg over voor een groep patiënten. Er wordt zelfs een stagiair-hoofdverpleegkundige aangesteld om de zorg te coördineren.” Opleiding kan door iedereen op de werkvloer gegeven worden. “Er zit een grote kloof tussen pas afgestudeerde verpleegkundigen en de praktijk op de werkvloer, zeker op het vlak van specialisaties”, zegt Myriam De Bruyn. “Bovendien is er minder instroom uit het ASO. We moeten dus veel aanvullen en specialiseren. Dat voel je op de afdelingen waar technische skills heel belangrijk zijn, zoals het operatiekwartier, dialyse of medische beeldvorming en Cathlab. Wij zorgen voor die voortgezette opleiding.”

5. e-Learning

“We zoeken permanent naar nieuwe mogelijkheden voor e-learning én naar technologische mogelijkheden om leren efficiënter te maken en thuis aan te bieden. “De evolutie op dat vlak gaat razendsnel”, zegt Lieve Amant “En we staan er vrij ver in. Het opleidingsaanbod maakt evengoed deel uit van de normen die een ziekenhuis opgelegd krijgt. E-ondersteuning is een onmisbare tool om zoveel medewerkers permanent opleiding te kunnen aanbieden.”

6. Skill lab

Doén is ook belangrijk. “In het skills lab kun je leren reanimeren en daar een attest voor behalen. Iedereen op een realistische manier basistechnieken laten oefenen is de bedoeling. Doe-opleidingen staan open over de diensten heen, en deels ook voor externen zoals thuisverpleging, studenten en zelfstandige verpleegkundigen. Zo ondersteunen we ondernemerschap buiten én intrapreneurship binnen ons ziekenhuis.”

7. e-Care en m-Care

De evolutie naar patiëntenapps zorgt ervoor dat patiënten medische gegevens kunnen registreren via een smartphone of tablet en zo home monitoring mogelijk maken. “Binnen cardiologie worden hartritmestoornissen al gemonitord. Als verpleegkundige moet je daar nu echt wel vlot mee om kunnen. Je werkt steeds meer complementair met de artsen: patiënten met hartfalen die op de lijst staan voor transplantaties volg je als verpleegkundige permanent op.”

8. Permanent noden bepalen

Opleidingsbehoeften komen aan bod tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken. Wie nood heeft aan een opleiding of ergens tekortschiet, kan een aanbod op maat krijgen. “Via de registraties spot je ook noden”, zegt de directeur HR.

“Verpleegkundigen die verslag uitbrengen, helpen ons detecteren waar de noden zitten, om beter om te gaan met agressie of valincidenten bijvoorbeeld. Meldingen zijn instrumenten om de opleidingseisen mee te voeden. Deze maand starten we ook met een bevraging rond psychosociaal welzijn. Met onze leidinggevenden werken we rond mindful leiderschap. Er komt ook een traject leiderschapsontwikkeling, in samenwerking met de Antwerp Management School. Iedereen moet verantwoordelijkheid opnemen om zichzelf te bekwamen.” Zorg voor de patiënt betekent in de eerste plaats zorg voor de zorgverstrekker.

9. Beroemd worden!

Met robotchirurgie, minimaal-invasieve ingrepen en digitale innovatie haalt het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove regelmatig de media. Dat is deels de verdienste van de aan het ziekenhuis verbonden uroloog Dr. Alex Mottrie – bekend van Topdokters – die met zijn eigen opleidingscentrum voor robotchirurgie ORSI in Melle wereldwijd de toon zet met niet-invasieve robotoperatietechnologie. Hoewel het ORSI los staat van het ziekenhuis, kun je wel de link leggen naar de ondernemende en technologisch vernieuwende cultuur in ‘Aalst’. “Die zorgde ervoor dat cardiologie, urologie en andere medische diensten hier zo groot geworden zijn”, besluit Myriam De Bruyn.

(wdh) - Foto: (pd) - Meer info: Jobdag OLV Ziekenhuis Aalst: zaterdag 16 december. 

1 december 2017
Anderen bekeken ook