Caliopa en Imec werken intensiever samen: datanetwerken kunnen altijd nog sneller

Het Vlaamse Silicon Valley strekt zich uit van Gent tot Leuven. Geen afstand voor in lichtsnelheid rekenende specialisten in silicium fotonica.

29 januari 2015

Delen

De kersverse samenwerking tussen het Gentse onderzoekscentrum Caliopa van ICT-gigant Huawei en het Leuvense Imec brengt optische datalinktechnologie in een stroomversnelling. Waar gaat het precies over?

Fotonen of lichtdeeltjes worden toegepast in optische chips. Die wisselen gigantische hoeveelheden informatie uit, waarbij veel minder energieverlies optreedt dan bij gewone chips. Afgelopen dus met trage downloadtoestanden, tenminste, als ook de zenderontvangers van de telecombedrijven meekunnen.

Chief technology officer Tim Collins van Caliopa licht toe: "In 2010 richtten we vanuit de Gentse universiteit Caliopa op. Onze activiteiten kwamen al snel in het vizier van de Chinese ICT-gigant Huawei, die ons midden 2013 overnam. Via Caliopa heeft Huawei nu een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor ultrasnelle datatransmissie. Caliopa was aanvankelijk een specialist in één type fotonische zendontvangers, maar dankzij Huawei doen we nu onderzoek naar verschillende toepassingen van siliciumgebaseerde fotonica."

Chipwalhalla

Huawei ontwikkelt sinds december geavanceerde optische datalinktechnologie samen met Imec, het Leuvense onderzoekscentrum voor nanotechnologie. Door zenderontvangers als een enkele optische geïntegreerde chip te fabriceren, kunnen hogere snelheden gehaald worden terwijl de kosten dalen: goed nieuws dus voor telecombedrijven en netwerkgebruikers. Voor ingenieurs maakt het Caliopa tot een interessante habitat, want de kantoren werden uitgebreid en de horizon van Caliopa-onderzoekers wordt door de samenwerking flink verbreed.

Tom Collins: "UGent en Imec zijn allebei wereldtop voor hun expertise op het vlak van optische communicatie, dus als ingenieur kom je hier nu terecht in een soort optische chipwalhalla. Vlaanderen krijgt echt een kans om voldoende kritische massa te bereiken om een wereldcentrum te worden in deze technologie."

Caliopa medewerkers
De medewerkers van het Gentse onderzoekscentrum Caliopa van ICT-gigant Huawei.

Autonoom

Daarbij zorgt Huawei er goed voor dat Caliopa een stimulerende internationale werkomgeving blijft: geen ‘Chinese’ hiërarchie dus.

Tom Collins: "We hebben een fantastische positie omdat Huawei onze productie als strategisch beschouwt. Dat helpt om bijna alles wat we vragen te laten goedkeuren (lacht). Tegelijk hebben we een uitstekende band met de andere afdelingen van Huawei. Een zestal van onze mensen is al op werkbezoek in China geweest. We zijn nu met 21, maar tegen eind volgend jaar moeten er nog negen collega’s bijkomen: zeker al een reliability engineer, een teamleader test development & packaging, twee software development engineers en een photonics test engineer. Ze komen terecht in de cultuur van een internationale start-up. Waarin toch één derde van onze mensen doctoreerde aan UGent."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.