Brussel en Antwerpen betalen het best

Wie in Oost-Vlaanderen werkt, verdient gemiddeld 3.005 euro bruto per maand. Dat is meer dan in West-Vlaanderen en Limburg, maar minder dan in Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer die 30.143 werkende Belgen naar hun salaris vroeg.

11 oktober 2014

Delen

betalen
”Zes op de tien bevraagde werknemers zeggen nog nooit promotie te hebben gemaakt of gekregen.”

Download de volledige resultaten van de Loonwijzer 2014 (pptx - 4 Mb)

De reden waarom de hoogste lonen in Brusselse en de Antwerpse regio worden betaald, is de sterke aanwezigheid van goed betalende sectoren zoals de chemie, de farmaceutische sector, banken, verzekeringen en financiële diensten. In Brussel komen daar nog de hoge lonen van de internationale instellingen bij.

Het gemiddelde brutoloon in de Brusselse regio bedraagt 3.496 euro. In Vlaanderen verdienen werknemers gemiddeld 3.086 euro. In Wallonië daalt dit tot 2.830 euro bruto per maand.

Het aantal betaalde vakantiedagen ligt in Oost-Vlaanderen op 27, wat niet verschilt van de andere provincies. Wat wel sterk meespeelt in hoeveel vakantie je krijgt, is de grootte van het bedrijf waar je werkt. Wie aan de slag is bij een werkgever met duizend werknemers of meer kan rekenen op gemiddeld 31 dagen vakantie per jaar. Bij bedrijven met minder dan tien werknemers daalt het aantal vakantiedagen naar 22.

71% opslag tijdens loopbaan

Hetzelfde geldt voor het loon. Werknemers in grote bedrijven hebben doorgaans een hoger brutoloon dan wie in een kmo werkt. Zo bedraagt het gemiddelde brutomaandloon bij bedrijven met meer dan duizend werknemers 3.577 euro. Bij bedrijven met één tot negen werknemers ligt het salaris met 2.504 euro een pak lager.

Op basis van de resultaten van de Jobat Loonwijzer kunnen we zeggen dat een brutomaandloon gemiddeld met 71 procent toeneemt tijdens een loopbaan. De grootste loonsprongen vinden plaats na vijf en na tien jaar gewerkt te hebben. Het gaat telkens om loonsprongen van gemiddeld 13 procent.

Amper promoties

Vrouwen verdienen niet alleen minder dan mannen, ze krijgen doorgaans ook minder extralegale voordelen. Het percentage mannen met een gsm, laptop en wagen van het werk is twee keer zo groot dan het percentage vrouwen dat geniet van deze voordelen. Wie tuk is op extraatjes zoekt best een job in consultancy of de ICT. Die sectoren zijn het gulst met extralegale voordelen. Ook hier geldt dat werknemers van kmo’s minder voordelen genieten dan hun collega’s bij grotere firma’s.

Opvallend is dat zes op de tien van de bevraagde werknemers zeggen nog nooit promotie te hebben gemaakt of gekregen. 10 procent zegt dat hun laatste promotie meer dan vijf jaar geleden is. 14 procent maakte het voorbije jaar promotie.

Opslag dankzij index

Loonsverhogingen zijn meestal enkel en alleen het gevolg van de automatische loonindex, zo blijkt uit de Jobat Loonwijzer. Bij 67 procent van de respondenten was de laatste loonsverhoging daar het gevolg van. 17 procent van de werknemers kreeg tot 3 procent opslag. Bij 4 procent van de bevraagden ging het loon met 10 procent of meer omhoog.

Vergelijk je loon

Verdien je genoeg? Meer of minder dan het gemiddelde? Hoeveel zal je binnen tien jaar verdienen? Betaalt een andere sector echt beter? Je ontdekt de antwoorden online op www.jobat.be/loonwijzer.

 

>> Download de volledige resultaten van de Loonwijzer 2014 (pptx - 4 Mb) 

(wv) 

Over de Jobat Loonwijzer
Jobat Media en marktonderzoeksbureau Ipsos bevroegen dit jaar 30.143 werkende Belgen over hun salaris via een online enquête. De respondenten (51% man, 49% vrouw) hebben gemiddeld 15 jaar ervaring op de arbeidsmarkt en werken gemiddeld 8 jaar bij hun huidige werkgever. 36 procent heeft een diploma secundair onderwijs, 43 procent heeft een bachelor, 23 procent heeft een master. Zeven op de tien respondenten zijn bediende.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.