Brussel betaalt best

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon dat je in België kunt verdienen, varieert behoorlijk. Met ruim 3.500 euro bruto betaalt Brussel het best, gevolgd door Waals- en Vlaams-Brabant. Al neemt de loonvoorsprong van Brussel op de rest van het land wel af. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2017.

9 oktober 2017

Delen

Mede door de aanwezigheid van grote bedrijven en organisaties, zoals de Europese Unie, verdien je in Brussel ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België. Al neemt dat loonverschil wel af.

Over heel het land beschouwd, kan een werkende Belg gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.181 euro. Dat landelijke loongemiddelde ligt overigens iets lager dan bij het Jobat-onderzoek van vorig jaar.

3.181 euro is natuurlijk een gemiddelde. En veelverdieners halen zo’n gemiddelde naar boven. Daarom is het misschien een goed idee om ook de mediaan aan te halen. Die ligt in ons land op 2.875 euro bruto. Concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden minder verdient dan dat bedrag van 2.875 euro en de andere helft meer verdient dan dat bedrag.

Dit alles halen we uit de Jobat Loonwijzer. Die biedt naar jaarlijkse gewoonte een inkijk in het loonzakje de werkende Belg. Ruim 24.000 respondenten, verdeeld over heel België, namen deel aan het onderzoek. Dat geeft je niet alleen inzicht in je loon(evolutie) en extralegale voordelen, maar ook in de regionale verschillen.

Brabant

Over heel het land bekeken, verdien je in Brussel het meest: gemiddeld 3.506 euro bruto per maand. Ook al daalt dat gemiddelde licht, in Brussel verdien je nog altijd ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België. Ook Waals-Brabant (3.328 euro bruto) en Vlaams-Brabant (3.304 euro bruto) betalen hun werknemers significant meer dan gemiddeld. Brussel en de twee Brabantse provincies zijn dus de Belgische koplopers.

Het verschil heeft te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de Europese Unie. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden.

Limburg

In de provincies Luik, Namen, Henegouwen, Limburg en West-Vlaanderen verdien je in verhouding dan weer minder. Nogmaals: het gaat telkens om gemiddelden en het brede plaatje. Op zich kun je als individu natuurlijk meer verdienen in Namen dan in Vlaams-Brabant of Brussel.

Hoeveel verdien je in ons land?

  • Gemiddelde België: 3.181 euro
  • Gemiddelde Vlaanderen: 3.089 euro
  • Gemiddelde Brussel: 3.506 euro
  • Gemiddelde Wallonië: 3.045 euro

Hoeveel verdien je waar in België? 

(wv) 

Vergelijk jouw loon met dat van anderen. Check de Jobat Loonwijzer op www.jobat.be/loonwijzer 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.