Brugse starter groeit fors dankzij deal met Eneco

Het jonge Brugse bedrijf Ecomatix Licht- en Energieconcept brengt in samenwerking met Eneco, een grote leverancier van groene stroom, als eerste een groepsaanbod voor zonnepanelen op de markt. De lancering vindt plaats in West-Vlaanderen. Voor Ecomatix betekent dit een flinke sprong voorwaarts.

23 juni 2015

Delen

Ecomatix
"Iedere starter hoopt op succes, maar dat het zo’n vaart zou nemen, is onverhoopt.” (Joeri Van den Abeele, vennoot Ecomatix)

Ecomatix werd twee jaar geleden opgericht en plaatst onder meer led-verlichting en zonnepanelen. Vennoten Joeri Van den Abeele en Rhody van den Bosch hebben nu met Eneco een grote deal gesloten. “Eneco is een leverancier van 100% groene stroom, die momenteel al 126.000 m² zonnepanelen heeft liggen en ook over windturbines beschikt,” vertelt Joeri. “Het is met andere woorden een maatschappij die mensen aanmoedigt om minder energie aan te kopen en ze meer zelf te produceren. Vanuit onze activiteiten in energiezuinige verlichting, warmtepompen en zonnepanelen is met deze deal om groepsaankopen voor zonnepanelen te vermarkten, voor Ecomatix nu de cirkel rond.”

Groepsaankopen

De deal is ook belangrijk omdat de link met een groot bedrijf als Eneco Ecomatix extra naambekendheid geeft en de Brugse ‘starter’ de kans biedt om op korte termijn flink te groeien. “We zijn best trots dat zo’n gigant vanuit Nederland met een relatief klein Brugs bedrijf als ‘verkopende partij’ in zee gaat,” zegt Joeri Van den Abeele. “We lanceren de groepsaankopen voor zonnepanelen in West-Vlaanderen, en willen die na drie maanden uitbreiden naar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, en daarna naar Wallonië.”

De voorbije tijd kwamen zonnepanelen en dan vooral de groenestroomcertificaten wat onder vuur te liggen, maar Joeri denkt niet dat dit de groepsaankoop negatief zal beïnvloeden. Ondanks het stopzetten van de subsidiëring blijft het een voordelige investering. “De werkelijke elektriciteitskosten maken maar 40% van de factuur uit; de rest zijn vaste, onveranderlijke kosten. Wanneer je zelf je stroom opwekt, heb je veel meer controle over je factuur. Alles bij elkaar genomen betalen onze klanten 10% minder dan hun huidige factuur – voor maximaal zeven jaar, daarna hoeven ze zelfs niks meer te betalen. Binnenkort zullen we ook een batterij voorzien, waarmee mensen elektriciteit kunnen opslaan en dus volledig autonoom kunnen zijn.”

Steile groei

Ecomatix is zelf wat verrast door de steile groei die het bedrijf, door de deal, nu ervaart. “Iedere starter hoopt natuurlijk op succes. We deden het vrij snel goed in de verkoop en plaatsing van led-verlichting en andere duurzame energieoplossingen, maar dit is onverhoopt. We zijn er ons van bewust dat dit ook gevolgen heeft voor de organisatie van het bedrijf, dat we ons nu voluit op de markt moeten gooien en ook extra mensen nodig hebben. Tot nu toe werkten we met drie personeelsleden. Op korte termijn komen er vijf vertegenwoordigers in loondienst bij, naast een aantal zelfstandige vertegenwoordigers, en ik denk dat we een vijftiental extra medewerkers voor de administratieve afhandeling, de klantendienst enzovoort zullen nodig hebben. Naast deze groepsaankoop voor zonnepanelen blijven we trouwens ook onze led-verlichting, warmtepompen en andere energievriendelijke oplossingen stevig in de markt zetten.”

(jd)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.