Bouwdis laat jongeren proeven van bouwsector

Talentenwerf, het talentenhuis voor de bouwsector in Antwerpen, pakt in de tweede week van oktober (vanaf 12 oktober) uit met Bouwdis. Gedurende een week kunnen jongeren tussen de 15 en 25 jaar aan de hand van workshops kennismaken met verschillende beroepen in de bouwsector.

9 oktober 2015

Delen

Bouwdis
“De deelnemers aan het proefproject gaven allemaal aan dat het heel verhelderend was.” (Sam Van Hout, Talentenwerf)

Het initiatief is een samenwerking tussen Talentenwerf en verschillende centra Leren en Werken met de bedoeling om de workshops op regelmatige basis te herhalen.

“Eind vorig schooljaar hebben we Bouwdis bij wijze van proefproject al eens op beperkte schaal uitgetest. Het aantal deelnemers was beperkt, maar na afloop gaven ze een voor een aan dat het heel verhelderend was geweest om hen een idee te geven over welke richting ze uit willen. Op die manier willen we jongeren (zowel schoolgaande jeugd als jonge werkzoekenden) helpen in de oriëntering naar studie- en beroepskeuze. Het idee is om het initiatief een drietal keer per jaar te herhalen, ergens bij het begin van het schooljaar, rond januari en naar het einde van het schooljaar toe”, zegt Sam Van Hout van Talentenwerf.

Talent

Bouwdis richt zich naar alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar met interesse in de bouw. “Dat kunnen jongeren zijn die nog op de schoolbanken zitten en nog niet goed weten welke specifieke richting ze uit willen of die aanvoelen dat ze in hun huidige keuze toch niet echt op hun plaats zitten. Of jongeren die hebben afgehaakt of werkzoekend zijn en met bijkomende scholing in de bouw aan de slag willen. We mikken in eerste instantie, gezien de samenwerking met de centra voor Leren en Werken, op die jongeren die kiezen voor het systeem van leren en werken. Maar dat is geen absolute voorwaarde. Ook jongeren die denken aan voltijds dagonderwijs of die een opleiding via VDAB willen volgen, zijn welkom”, verduidelijkt Van Hout.

“Door de jongeren de mogelijkheid te geven om te proeven van verschillende bouwberoepen willen we ook een verhelderende kijk geven op wat de hele bouwsector omvat. Want er wordt nog te vaak alleen gedacht in termen van metselaar of bouwvakker. Ze beginnen dan aan de opleiding als metselaar, maar ervaren al gauw dat het toch niet echt hun ding is en haken af. Terwijl er nog zovele andere beroepen zijn waarin ze misschien wel vinden wat ze zoeken. Op die manier gaat soms talent verloren en dat is zonde.”

Stellingbouwer

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een of meerdere workshops. Ze zijn gespreid over de hele week, zowel in de voormiddag als de namiddag. Het gaat om workshops voor bouwvakker, schrijnwerker, metselaar, installateur sanitair, onderhoudstechnicus gebouwen, installateur centrale verwarming, schilder, wegenbouwer en stellingbouwer. De sessies vinden plaats bij de verschillende partners, meer bepaald CL&W TNA Het Leercentrum in Merksem, Spectrumschool CL&W in Deurne, Don Bosco Werken en Leren in Wilrijk en Hoboken en Werkend Leren Antwerpen en Berchem.

Voor het volledige programma en inschrijvingen kan je de website van Talentenwerf raadplegen.

(br) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.