Bouwbedrijf SVK organiseert jobbeurs

Met 144 hectare beschikt SVK over een van de grotere kmo-bedrijventerreinen in Vlaanderen én een historisch, mooi gerenoveerd hoofdgebouw. Op vrijdag 27 maart houdt de Oost-Vlaamse fabrikant van hoogwaardig afgewerkte cement- en betonproducten voor de bouwsector zijn eerste jobbeurs, onder de noemer ‘mijn toffe job’. Wat schuilt er achter de gevel?

25 maart 2015

Delen

"Ons complexe machinepark is een echte uitdaging voor onderhoudstechnici." (Johan De Mars, onderhoudsverantwoordelijke SVK)

"SVK werd als familiebedrijf gesticht in 1905", vertelt personeelsverantwoordelijke Jan Vergote. "De naam SVK staat voor Scheerders van Kerchove’s Verenigde Fabrieken – de naam van het stichtende echtpaar. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie. Ze voeren entrepreneurschap hoog in het vaandel en maken nog steeds deel uit van de raad van bestuur."

De activiteiten van SVK waren ooit heel gediversifieerd: gevelsteen, tegels, kunstobjecten, boekbinderij- en drukkerij, betonklinkers en -tegels … nu is de core business vezelcement en architectonisch beton.

"Onze gevelplaten in vezelcement zijn een inspiratiebron voor architecten, aannemers en bouwheren”, vervolgt Jan Vergote. “Je hebt enorme variatie- en combinatiemogelijkheden. We zorgen voor een breed kleurenpalet en dankzij de diverse vormen en afmetingen die we aanbieden, zijn ze ruim toepasbaar. Het zijn bovendien erg duurzame producten. Naast onze productievestiging in Sint-Niklaas hebben we elders in West-Europa verschillende verkoopkanalen. Onlangs hadden we zelfs een project met op maat gemaakte, gekleurde gevelplaten voor een hotelbouwproject in de VS. Maar ook het Mariott Hotel in Gent is bekleed met architectonisch beton van SVK."

Verjonging

SVK telt een driehonderdtal medewerkers. Het natuurlijke verloop is klein. "De gemiddelde leeftijd hier is 47 jaar”, vervolgt Jan Vergote. “Dat zegt wel iets over de werkzekerheid en de loyaliteit van onze mensen, maar het is meteen ook onze toekomstuitdaging. We maken al enkele jaren werk van verjonging. Je moet tenslotte wel 2 à 3 jaar meelopen in productie om volwaardig operator te zijn van ons machinepark, maar ook om de kwaliteit in te schatten van de productie. We hebben een zestigtal bedienden, de anderen zijn technische profielen die vooral ingezet worden als productiemedewerkers."

Hr officer Els Van der Kelen valt in: "We zoeken nu vooral onderhoudstechnici voor twee- en drieploegenshifts, een onderhoudsmecanicien, een garagist, machineoperators, heftruckchauffeurs en een teamleader onderhoud. De productieoperatoren mogen ongeschoold zijn en zelfs ervaring is niet zo belangrijk. Veilig werken is een prioriteit, net als kwaliteit, maar het is vooral de juiste mentaliteit die we zoeken. Een uitdagende job voor onderhoudstechnici, want we hebben een complex machinepark. Een hogere technische opleiding is niet overbodig.” Onderhoudsverantwoordelijke Johan De Mars die erbij is komen zitten, zoekt dus nieuwe collega’s met een stevige technische background. “We zijn volop in transitie en investeren in nieuwe machines, waardoor je de jongste technieken in robotica en automatisering onder de knie moet krijgen. Onze afwerkingslijn voor verftechnieken is geautomatiseerd. De operatoren zorgen voor de materiaaltoevoer en de elektriciens voor de feilloze werking, maar als onderhoudstechnicus heb je een niveau van minimum A2 tot zelfs A1 elektriciteit of elektromechanica nodig. Die profielen vinden hier echt hun gading. Maar los van je opleiding groei je vooral door ervaring. Alles hangt af van je motivatie en je capaciteiten."

Feestje

Omdat het machinepark gestaag vernieuwd wordt, horen aankoopvoorbereiding, installatie en ingebruikname ook bij het takenpakket van een SVK-technicus.

Jan Vergote: "Een tijd geleden bouwden we een nieuwe betoncentrale, onlangs een zaagmachine, er komt een nieuwe afwerkingsmachine en we hebben ook plannen om onze productiemachines te vernieuwen. Maar we investeren evengoed in onze mensen via veiligheidstraining en technische opleidingen – sinds kort een BA4/BA5 rond schakelen van hoogspanningstechnieken. De omkadering is intensief: je bent geen nummer. Ligt er je iets op de lever, dan vertel je dat gewoon. We zijn overgestapt van een hiërarchische naar een meer coachende stijl. Onze meestergasten noemen we bewust teamleaders. Bij SVK worden vooral opleiding, doorgroeimogelijkheden, sfeer, aandacht voor veiligheid en correcte verloning gewaardeerd. Net als de afwisseling. Om de drie jaar evalueren we wie er in aanmerking komt als leidinggevende, dus kansen krijg je volop. Van de laatste lichting schoven er al drie door naar een hoger niveau. Daar heeft ons iets oudere werknemersbestand mee te maken, maar we zoeken ook echt altijd eerst intern."

Els Van der Kelen: "Onderhoudselektriciens en operatoren vinden, is nu dé prioriteit. Op vrijdag 27 maart zetten we voor het eerst een Jobcafé op in onze eigen brasserie op de site. Vooral om eens buiten het aanbod van onze vaste uitzendpartners te kijken. We mikken op mensen uit het Waasland – van Lokeren tot Beveren – maar we kijken ook richting Hulst en verder in Zeeuws-Vlaanderen. Spannend hoor, we komen voor het eerst écht naar buiten met ons jobaanbod."

"En we houden wel van een feestje”, lacht Jan Vergote. “Schrijf maar op: SVK is een verborgen parel die dringend wat bekender mag worden.”

(wv) – Meer info: www.mijntoffejob.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.