‘Blauwe energie’ zorgt voor meer jobs en activiteit in Oostendse voorhaven

In de voorhaven van Oostende zijn momenteel 1.015 mensen aan de slag, het hoogste aantal sinds het begin van deze eeuw. De stijging in de tewerkstelling is te danken aan de offshore-activiteiten, die voor het hele havengebied steeds belangrijker worden. De tewerkstelling in de ‘klassieke’ maritieme diensten blijft stabiel.

17 november 2015

Delen

“Hoe meer windmolens er voor onze kust draaien, hoe interessanter het voor lokale bedrijven wordt om daarop in te spelen.” (Paul Gerard, gedelegeerd bestuurder Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende)

Je zou voor de haven van Oostende gemakkelijk het woord ‘heropleving’ in de mond kunnen nemen wanneer je deze tewerkstellingscijfers onder de loep neemt. Maar dit vindt Paul Gerard, gedelegeerd bestuurder van het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende, een overdreven term. “Het is natuurlijk wel zo dat de tewerkstelling in de voorhaven de jongste jaren gevoelig is gestegen. We komen nu aan 1.015 vaste jobs. De stijging is volledig op rekening van de offshore-activiteiten, die vanuit de voorhaven ontplooid worden en die nu 280 mensen tewerkstellen. Bij de klassieke maritieme diensten – zoals de scheepvaartpolitie en -begeleiding, de havendiensten, de bulkbehandelaars, scheepswerven, enzovoort – blijft de tewerkstelling met 735 mensen stabiel.”

Windmolenwerven

De voorbereidingen voor de komst van het volgende windmolenpark voor de Belgische kust zorgen nu al voor heel wat extra activiteit in de Oostendse voorhaven. “Ten laatste in februari wordt de werf ingericht voor het Nobelwindpark. Dat zal 50 windturbines omvatten, die samen 165 megawatt elektriciteit zullen produceren”, zegt Paul Gerard. “De funderingen en voorafgaande werkzaamheden worden vanuit Oostende behandeld. In anticipatie daarop zijn er nu al extra jobs bij onder andere studiebureaus, installatiebedrijven, windmolenparkuitbaters, enzovoort. En er staat al een volgend windmolenpark op stapel: de Rentel Offshore Wind Farm.”

Vanaf februari 2016 komt er nog meer bedrijvigheid in de voorhaven. Tijdens de installatiefase van de windmolens strijken ook veel buitenlandse werknemers neer, die enkele maanden in Oostende verblijven. “Maar de lokale vaste tewerkstelling in de offshore-industrie blijft”, benadrukt Paul Gerard. “Eens het windmolenpark is gebouwd, zijn er heel wat mensen nodig voor wat wij operations & maintenance noemen. En men gaat ervan uit dat een windmolenpark op zee een levensduur van twintig jaar heeft.”

Groeikansen voor bedrijven

Dat het merendeel van die 280 vaste medewerkers uit Oostende en omstreken komt, is goed nieuws voor een regio die met een relatief hoge werkloosheid kampt. “Al zal dit probleem hiermee niet helemaal opgelost worden,” zegt Paul Gerard, “want het gaat hier vooral om ‘kwalitatieve’, geschoolde jobs, terwijl de relatief hoge werkloosheid in deze streek vooral lagergeschoolden treft. Maar sowieso brengt de offshore-industrie veel bijkomende activiteit met zich mee, en zorgt ze op lange termijn voor nieuwe ondernemingen of vestigingen en daardoor ook nieuwe jobs. Hoe meer windmolens er voor onze kust draaien, hoe interessanter voor lokale bedrijven om daarop in te spelen en eventueel bijkomende investeringen te doen om toeleverancier voor de Blue Energy-sector te worden.”

Momenteel staan er al 182 windmolens in zee voor onze kust; binnen afzienbare tijd zullen er dat 300 zijn. De keuze van de Oostendse haven om zich voluit op deze sector te richten, loont dus. “Door haar ligging en infrastructuur is het logisch dat wij hiervoor een uitvalsbasis zijn”, zegt Paul Gerard. “Zo ontstaat hier een heel mooie en toekomstgerichte Blauwe Energie-cluster, met een interessante ‘kritische massa’, samenwerkingsmogelijkheden en groeikansen, ook voor bestaande lokale bedrijven.”

(jd) – Meer info: www.portofoostende.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.