Bijna 1 op 3 Belgen is hoger opgeleid

diploma

Het aantal hoogopgeleiden in ons land blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie.

In 2010 was 27 procent van de Belgen hoogopgeleid, goed voor in totaal 2,47 miljoen landgenoten met een hoger diploma. Anno de jaren negentig bedroeg dit aantal nog slechts 14 procent, aldus de Federale Overheidsdienst Economie.

Diploma secundair

Ondanks de sterke stijging blijkt toch dat nog steeds 39 procent van alle Belgen maximaal over een diploma lager secundair onderwijs beschikt. Ook daar is echter een mooie evolutie, daar in de jaren negentig nog 65 procent alleen een lagere secundaire opleiding had genoten.

Het aantal gemiddeld geschoolden, met een diploma hoger secundair onderwijs als hoogst behaalde diploma, steeg dan weer van 21 procent naar 33 procent sinds de jaren negentig.

Europees doel bereikt

Op Europees vlak zitten we met ons land alvast goed. De Europese Unie wil tegen 2020 meer dan 40 procent hoogopgeleiden bij alle 30- tot 34-jarige Europeanen. In België is dat op dit moment al 44 procent.

Ter vergelijking: in Duitsland bezit op dit moment nog slechts 29,4 procent van de bevolking een diploma hoger onderwijs. Daarmee zijn zij trouwens de Europese hekkensluiter.

(kv) – Bron: Express.be 

Meer info over Opleidingen

19/09/2012