Bij welke bedrijven gaat het loon omlaag?

Een negatieve indexsprong zal je in principe voelen in je loonzakje. De regels voor de loonindexering gelden immers zowel naar omhoog als naar omlaag. Maar de sector of je werkgever kunnen beslissen om deze loondaling toch niet door te voeren.

9 december 2009

Delen

minder loon

Wij polsten alvast bij twee bedrijven of ze de negatieve loonindexering zullen toepassen.

Samir Louenchi is bedrijfsleider van schoonmaakbedrijf Cleaning@home. Hij heeft 15 poetshulpen in dienst die werken met dienstencheques en 2 bedienden uit paritair comité 218. Hij kan op 1 januari de lonen van al zijn werknemers laten zakken.

“Wettelijk gezien mag ik dat doen”, zegt Samir Louenchi. “Maar ik heb beslist de negatieve loonindexering niet toe te passen. Ik heb goed personeel en kan hen onmogelijk uitleggen waarom ik hun loon zou verlagen. Dat zou niet verantwoord zijn. Zo creëer ik misschien ontevredenheid en als ze hun werk minder goed gaan doen, ben ik veel meer kwijt.”

Een financiële opsteker, maar...

Christel Jeuris, bedrijfsleider in de horeca, is er nog niet uit wat hij gaat doen. “Het ligt delicaat. Ik moet met mijn vennoten hierover nog een beslissing nemen. Het zou geen goed signaal zijn naar onze werknemers om de lonen te verlagen. Ook om nieuwe medewerkers aan te trekken, zou het geen goede zaak zijn. We vinden nu al moeilijk vaste mensen. Anderzijds zijn de kosten in de horecasector heel sterk gestegen: de ecocheques komen eraan, we moeten heel wat investeringen doen om te voldoen aan alle toenemende wettelijke verplichtingen, de energiekosten zijn fors gestegen etc. Een loondaling zou financieel een opsteker zijn. Persoonlijk vind ik dat we de loondaling niet moeten doorvoeren, maar ik moet dit nog bespreken.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.