Betere werk-privébalans met kortere (voltijdse) werkweek?

Voltijds werken en toch voldoende tijd hebben om je kinderen van school te halen? Volgens de grootste vakbond in Duitsland moet dit kunnen met de invoering van een 30-urenwerkweek. Het doel is dat voltijdse werknemers hun job beter zouden kunnen combineren met hun privéleven.

24 maart 2014

Delen

man vrouw laptop

Volgens de vakbond IG Metall is de behoefte voor een kortere werkweek bijzonder groot. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek waarbij een half miljoen werknemers werden bevraagd. De vakbond blijft echter wel vaag of ook het loon moet worden aangepast. Hoe dan ook willen ze het onderwerp op tafel leggen bij de nieuwe cao onderhandelingen in 2015.

Het is niet het eerste voorstel in die zin dat wordt gelanceerd. Ook de Duitse minister voor Gezin Manuela Schwesig verdedigde onlangs het voorstel om een 32-urenwerkweek in te voeren mét loonbehoud voor jonge ouders. Bondskanselier Angela Merkel schoot dit voorstel echter meteen af.

In België?

Kan zoiets ook in België en in welke mate zullen dergelijke maatregelen de economie eventueel gaan afremmen? Ook bij ons is er immers een groot tekort aan hooggeschoolde ingenieurs en zitten de werkgevers niet te wachten op bijkomende maatregelen die het aantal werkuren aanzienlijk zouden kunnen inperken. De kans dat zulke voorstellen het in België zullen halen is dus bijzonder klein.

Toch slagen cursisten er vaak in om door een aantal eenvoudige toepassingen een betere ‘work-life’-balans te verkrijgen. Keuzes maken en een degelijke planning zijn hierbij cruciaal maar ook autonomie en controle over de eigen tijdsbesteding zijn zonder twijfel sleutelbegrippen. Daarnaast zal een flexibele houding van zowel werknemers als werkgevers broodnodig zijn. Wanneer beide partijen inzien dat in de eerste plaats het resultaat telt en minder de manier waarop die resultaten worden behaald, kan die werkwijze wellicht tot betere samenwerkingsvormen leiden.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer. 

Lezers van Jobat ontvangen een korting van 10% voor de open opleiding. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.