'Beter te formeel dan te casual'

Dat de juiste kleding je carrière meer dan een duwtje in de goede richting kan geven, weet styliste Lien Degol maar al te goed. "Vroeger liep ik dag in dag uit rond in een kaki broek en sneakers", getuigt ze. "Maar ik heb gemerkt dat je toch meer kansen krijgt als je wat op je kleding let."

12 januari 2009

Delen

Kan kleding je carrière vooruithelpen?

Daar ben ik van overtuigd. Dat heb ik trouwens zelf ondervonden. Vijftien jaar lang hotste ik in kaki broek en adidassen van hot naar her om de styling te doen voor reeksen als 'Raf en Ronny'. Maar ik merkte dat mijn carrière daar wat op bleef steken. Om in een bedrijf als SBS Belgium (het moederbedrijf van VT4 en Vijf TV, red.) vast aan de slag te kunnen, ben ik mij eigenlijk wat gaan 'verkleden' als stylist. Ik heb mij die look bewust aangemeten. En dat heeft absoluut geholpen. Je gaat toch ook niet bij een kapper werken met onverzorgd haar? Ik heb wel altijd mijn persoonlijkheid behouden. Maar met die kaki broek zag ik er echt als een dakwerker uit. Nu kom ik geloofwaardiger over. Elke werksituatie heeft zowat een eigen dresscode die je moet aanvoelen.

Waar moet je dan op letten?

Basisregel is dat je er netjes uitziet en dat je look niet te overheersend is, zeker bij een sollicitatiegesprek. Een baas ziet je in het begin immers liever als een wit doek. Ga voor klassieke kleuren, maar met een moderne snit. Mannen zitten met een pak altijd goed, voor vrouwen is een mantelpakje een veilige keuze. Maar zorg er wel voor dat je er niet als een Russische spion uitziet. Een pakje met grote epauletten uit de jaren '80 kan echt niet meer. Een modern mantelpakje kan je met iets funkier schoenen combineren om het wat speelser te maken. Ook een goede tas is onontbeerlijk. Kies er één die er business uitziet, geen gouden gevalletje met parels. Je kan beter wat te formeel gaan dan te casual. Naarmate de mensen waar je mee samenwerkt je beter leren kennen, kan je dan meer van je persoonlijkheid laten doorsijpelen.

Hoe zit het met jeans op kantoor?

Daar pas je beter mee op. Het moet professioneel blijven. Een lage jeans waar je string bovenuit komt, is in elke geval uit den boze. Alles wat te veel seksualiteit uitstraalt, dien je trouwens te vermijden. Dus geen te korte rok, geen diep decolleté, geen t-shirt waar je je tepels door ziet en zeker ook geen broek die te hard in het kruis spant. Vet haar en ongepoetste schoenen zijn eveneens not done. Zorg er ook voor dat je kleren steeds keurig gestreken zijn. Dat getuigt niet alleen van respect voor je baas en collega's, maar ook voor jezelf. Tot slot is het nog een handig trucje om je in laagjes te kleden, met een hemdje en V-truitje bijvoorbeeld. Heb je het te warm, dan trek je gewoon je trui uit en ben je toch nog net om je baas onder ogen te komen.

 bullets Kleding op het werk: Do's  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.