Computer en internet
Vorige

1 van 65

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Betalen we binnenkort belastingen op ons internet?

Het belastingformulier invullen doen we niet graag en dat er steeds minder gratis is, dat weten we ook. Maar in Hongarije gaan ze nu toch wel erg ver, daar wordt er zelfs geopperd om belasting te heffen op het gebruik van internet.
#

Hoewel er al regelmatig stemmen opgingen om het internet niet langer belastingvrij te houden, lijken ze daar in Hongarije nu concrete stappen voor te willen zetten. Hierdoor zouden ze één van de eerste landen worden dat een ‘bit tax’ introduceert. Premier Orban zou de Hongaren 150 forints (omgerekend zo’n 0,49 euro) per geconsumeerde gigabyte willen laten betalen.

Protest

Niet verwonderlijk dat deze maatregel het volk doen steigeren. Niet alleen houdt premier Viktor Orban er sowieso al onorthodoxe belastingregels op na en speelt een dergelijke maatregel in op de angst voor beperking van vrije meningsuiting, maar de extra belasting zou per maand nog eens 25 euro bedragen. In een land waar het gemiddelde maandloon 680 euro bedraagt, is dat een gegronde reden om op straat te komen, vonden velen. Activisten goten bovendien nog extra olie op het vuur door uit te rekenen hoeveel banale internetactiviteiten zouden gaan kosten voor de gemiddelde gebruiker, met name 0,11 euro per uur voor Facebook, 15 euro om een film te streamen, 260 euro om online een tv-serie te bekijken.

De protesten gingen niet onopgemerkt voorbij. Omdat Orban liever niet wil inboeten aan populariteit, besloot hij om een plafond te leggen op de heffing: een particuliere gebruiker hoeft ‘slechts’ 700 forint (zo’n 2,25 euro) per maand te betalen, terwijl bedrijven niet meer dan 5.000 forint (oftewel 16,32 euro) per maand zouden moeten dokken.

Voordeel

Toch gaan er ook stemmen op die het nut inzien van een dergelijke taks. Het zou zelfs voordeel voor de bevolking kunnen betekenen, vinden zij.

“Als de overheid er voor kiest om belasting te heffen op de gewone consumptie, en dat is wat de meesten doen door BTW te heffen, is het ook logisch dat ze belasting vragen voor dataconsumptie”, verdedigt Leonid Bershidsky, columnist bij BloombergView. “Ik zie geen redden waarom een maatschappij wél belasting aanvaardt op gewone telefonie, maar dan een heffing op internetgebruik verwerpt.”

Bershidsky aanvaardt dat een dergelijke fiscale heffing kan gezien worden als een manier om informatieverspreiding onder controle te houden en zelfs in te perken. Waar ligt dan de grens van censuur en wanneer begint de schending van de vrije meningsuiting? Dit kan en zal ongetwijfeld een heel nieuw debat starten. Maar volgens hem heeft het ook zijn voordelen, want deze maatregel kan er voor zorgen dat de gebruiker gespaard blijft van teveel overtollige en ongewenste informatie.

Mes aan twee kanten

Verder zou het de consument bewuster kunnen maken en hen bewuster doen omspringen met aangeboden informatie, zoals pop-up reclame en zelfstartende video’s. “Als we zouden moeten betalen om naar die dingen te kijken, dan zouden we ze sneller blokkeren.” Iets dat weer andere positieve ontwikkelingen met zich meebrengt, want providers en technologiebedrijven zouden oplossingen beginnen zoeken om het internet efficiënter te gebruiken en om dataverkeer te minimaliseren.

Het mes snijdt dus aan twee kanten. Al zal het debat met zijn zware pro’s en contra’s nog wel even verder duren, gokken we …

(sjv) - Bron: Express.be / Bloombergview.com 

18 november 2014
Anderen bekeken ook