Werken in het buitenland
Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de beste bestemming voor expats?

Ben je niet rijk? Leef dan rijk!

Catherine Van Holder op het strand in Zuid-Afrika. Ken jij een mooier kantoor?
Catherine Van Holder en Ine Dehandschutter, twee dertigers uit Gent, trokken een jaar lang de wereld rond, met stops in Zuid-Afrika, Thailand en Argentinië. Al die tijd bleven ze gewoon werken. Vanop afstand.
Catherine Van Holder van Nomadz.nu
Catherine Van Holder op het strand in Zuid-Afrika. Ken jij een mooier kantoor?

Digitale nomaden, zo noemen ze zichzelf. Al mag je ze ook 'nunomaden', 'laptophobo's' of 'location independent professionals' noemen. Met hun MacBooks in de aanslag reisden Ine en Catherine van februari 2010 tot februari 2011 van Kaapstad over Chiang Mai en Phuket naar Buenos Aires. Ze woonden in enkele designappartementen, reden met een vintage auto, wandelden op een gletsjer, gingen watervallen kijken bij volle maan en deden aan paardrijden in Patagonië. En dat allemaal zonder hun werk op te geven.

Nomadisch avontuur

Om de combinatie van reizen en werken mogelijk te maken, kozen de Gentse dames voor een slow travel-formule. Ze verbleven telkens voor een langere periode op dezelfde locatie. Op werkdagen vulden ze hun dagen met werken, in het weekend trokken ze erop uit en bezochten ze onder andere de Iguazu-watervallen, het Krugerpark, Swaziland en Luang Prabang. Na twaalf maanden kwamen ze thuis met meer geld dan waarmee ze waren vertrokken.

Hoe het allemaal begon? Na het lezen van Timothy Ferris’ 4 Hour Workweek waren Ine en Catherine vastbesloten om ook hun eigen leven weer zelf in handen te nemen en vorm te geven. Onder het motto ‘Ben je niet rijk? Leef dan rijk’ besloten ze samen een nomadisch avontuur te beginnen. Ine – in het dagelijkse leven actief als webdesigner en fotografe – en Catherine – gespecialiseerd in onlinecommunicatie – brachten niet alleen familie maar ook klanten op de hoogte van hun wilde plannen. Ze kozen bestemmingen uit, spaarden geld bij elkaar en installeerden Skype op de computers van al die klanten.

Café met wifi

Om wettelijk in orde te zijn, beraadden Ine en Catherine zich bij hun boekhouder over de mogelijkheden. Ze zochten een huurder voor het huis en boekten – tijdig – goedkope vliegtickets. Ze schaften de nodige tools aan en werkten een gedetailleerde planning uit, zodat het werken onderweg mogelijk werd. In Buenos Aires beschikten de twee over een co-office, waar ze samen met andere internationale freelancers konden werken voor hun klanten thuis. Werken op het strand of in een plaatselijk café met wifi bleek in de praktijk minder evident.

In elke stad namen Ine en Catherine na enkele dagen couchsurfen of hotel hun intrek in een appartement. Via AirBNB of Craigslist vonden ze meestal snel een betaalbare woonst. Het couchsurfen bracht hen ook in contact met de plaatselijke bevolking, terwijl ze anderzijds lokale contacten legden via Twitter. Vrienden maken lukte niet overal even makkelijk. ‘In Zuid-Afrika lukte dat zo goed dat we ons na drie maanden helemaal thuis voelden. We kenden alle lokale restaurantjes, als echte autochtonen. In Brazilië of Thailand is taal een groter probleem, waardoor we wat meer moeite moesten doen’, vertelt Ine.

Productiever zonder internet

Het was niet de enige moeilijkheid waarmee de Gentse nomaden tijdens hun trip werden geconfronteerd. ‘In elk land moet je opnieuw integreren’, weet Ine. ‘De lokale supermarkt ontdekken, het dichtstbijzijnde postkantoor vinden ...’ Een goede internetverbinding is essentieel, maar was niet altijd voorhanden. ‘In Zuid-Afrika was het internet niet goedkoop. Daarom werkten we eerst geconcentreerd offline, om dan snel alles door te sturen. Dat bleek wel een effectieve manier om onze productiviteit de hoogte in te jagen.’

De praktische rompslomp mocht dan wel eens voor wat ergernis zorgen, Ine en Catherine zijn nog steeds onder de indruk van hun uniek avontuur. Ine: ‘We leerden andere culturen kennen op een totaal andere manier dan een toerist. We kennen andere steden even goed als onze eigen stad. En bovenal, we leerden een heleboel ongelooflijk boeiende mensen kennen. Enkele van hen zullen ons deze zomer trouwens komen bezoeken.’

Beelden om bij weg te dromen


Created with Admarket's flickrSLiDR. 

Survivalkit voor laptophobo’s

Hardware

  • een laptop
  • een smartphone
  • draagbare harde schijf als back-up
Software
  • Skype om klanten te contacteren
  • Billings voor uurregistratie en facturering
  • Dropbox, Sugarsync of Nomadesk om documenten en foto’s te delen
  • Backblaze voor online back-ups
Varia
  • e-reader
  • mp3-speler
  • fotocamera
         

(mo) – Meer info: www.nomadz.nu          

8 juli 2011
Anderen bekeken ook