beMatrix bekroond tot Roeselaars Bedrijf van het Jaar

Je kunt niet naar het groeiverhaal van beMatrix luisteren zonder ervan onder de indruk te zijn. In twaalf jaar tijd beleefde de producent van zelfbouwkits voor de modulaire standenbouw een ware expansie. Een die onlangs bekroond werd met de Roeselare Award voor Bedrijf van het Jaar 2015. Een prijs die beMatrix naar grote waarde weet te schatten.

24 februari 2016

Delen

“De eerste jaren betaalden we leergeld.” (Stefaan Decroos & Edwin Vander Vennet, eigenaars beMatrix)

Je kunt dus wel degelijk sant in eigen land zijn, of in dit geval in eigen stad, zo bewijst de Roeselare Award voor Bedrijf van het Jaar 2015. “Roeselare is al twaalf jaar onze uitvalsbasis en de stad waar we onze groei hebben gekend,” zegt Stefaan Decroos, die beMatrix samen met Edwin Vander Vennet opstartte en leidt. “We zijn gestart met één verkoper en drie arbeiders, en tellen ondertussen een tiental verkopers en 43 medewerkers. Een gigantische ontwikkeling, ook wat de omzet betreft, die ook in eigen stad niet onopgemerkt is gebleven. Hoewel we steeds internationaler denken en werken, blijven we onze roots ook trouw.”

Constant aanpassen aan nieuwe trends

beMatrix kon met zijn producten niet veel anders doen dan snel de neus over de grens te steken. Intussen verkoopt het aan tal van Europese klanten, en ging het joint ventures aan met productiebedrijven in de VS en China. Stefaan Decroos staat soms zelf nog verbaasd van de grote expansie.

“Dit hadden wij nooit kunnen dromen, toen Edwin en ik als twee werknemers bij dezelfde firma de kans zagen om beMatrix – begonnen als DeltaMatrix, een spin-off van lichtspecialist Deltalight – over te nemen,” vertelt Stefaan Decroos. “We waren sowieso al tevreden dat we een eigen firma hadden en voortaan ons eigen ding konden doen. Maar als ik eerlijk ben: we kenden niets af van de standenbouwbranche. We hebben ons daarop gestort, met de ervaring die we als werknemer hadden opgebouwd – Edwin met zijn marketing- en designachtergrond, en ik met mijn internationale saleservaring. Maar de eerste jaren hebben we, toegegeven, behoorlijk wat leergeld betaald. Beetje bij beetje konden we van beMatrix een succes maken. In die mate dat we ons afvroegen of we niet te veel en te snel groeiden. Maar als je dat niet doet, steken de concurrenten je genadeloos voor. Wij investeren voortdurend fors in mensen, zowel qua opleiding als rekrutering, innovatie, technologie en IT.”

De markt zat blijkbaar te wachten op de innovatieve producten en aanpak van beMatrix. Aluminium maatsystemen voor standenbouw bestonden weliswaar al, maar de Roeselaarse onderneming zette daarin een paar stappen verder. Stefaan Decroos: “Bedrijven die zich hiermee bezighouden, moeten voortdurend de vinger aan de pols houden, want standenbouw evolueert heel snel. Vroeger settelde men voor panelen, bedrukt of met vinyl bekleed; later kwamen daar onder meer textieldoeken en lichtbakken bij, flatscreen-tv’s, projectieschermen led-walls, enzovoort. Wij moeten ons dus constant aanpassen aan de nieuwe trends en technologieën, nieuwe vormen en materialen ook. Het unieke aan ons systeem is, is dat mensen de structuur niet kunnen zien. Bij anderen zit er bijvoorbeeld een paneel tussen de aluminium profielen, wij maken een kader waarbij de grafische en designelementen vóór de structuur zitten. Daardoor ziet het er strakker uit en mogen we echt spreken van een systeem op maat, dat heel wat creatieve mogelijkheden biedt. We blijven verder evolueren naar nog meer naadloze standen, die 100 procent ruimte bieden aan de beelden en de communicatie.”

Juiste structuur voor personeelsgroei

beMatrix werkt niet rechtstreeks voor exposanten maar voor de professionele standen- en evenementenbouwers – een relatief kleine kring van bedrijven, die toch een grote activiteit vertegenwoordigt.

“Bij het uittekenen en bouwen van een stand gaan exposanten niet over één nacht ijs. Er zijn veel parallellen met huizenbouw: een idee wordt omgezet in een nauwkeurig plan, het plan wordt met verschillende materialen uitgevoerd. Maar de constructie is per definitie tijdelijk,” zegt Stefaan Decroos. “Wij leveren daartoe onze bijdrage door als producent op heel korte termijn en met een grote flexibiliteit een ‘zelfbouwpakket’ samen te stellen, eventueel zelfs met de nodige panelen en verlichting, waarmee standenbouwers vlot aan de slag kunnen voor hun unieke, wisselende constructies. Het is altijd kort dag, maar dat hoort nu eenmaal bij onze sector.”


Zowat de helft van de standenmarkt wordt nu nog ingenomen door houtbouw, de andere helft is voor de zogenoemde systeem- of modulaire bouw, waar beMatrix zich mee bezighoudt. “Het grote voordeel van dat laatste, en zeker bij de producten die wij voor dit segment hebben ontwikkeld, is dat er weinig materiaal moet worden gebruikt, én vooral ook dat er nauwelijks materiaalverlies is,” zegt Stefaan Decroos. “Dat is duurzamer en ecologischer dan houtbouw, want je kunt de systemen eindeloos hergebruiken.”

beMatrix heeft de voorbije tijd flink aangeworven, op alle domeinen; de jongste twee jaar is het aantal medewerkers bijna verdubbeld. Het bedrijf is nu nog op zoek naar een sales director met internationale ervaring om het uitgebreide salesteam aan te sturen. “Het is niet altijd eenvoudig om ook die personeelsgroei te kunnen managen, maar we hebben nu wel de juiste structuur daarvoor. En natuurlijk is het prettig om te zien dat we dit verhaal inmiddels met ruim vijftig mensen aan het schrijven zijn.”

(jd) – Meer info: www.bematrix.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.