Belgische werknemer opnieuw iets minder honkvast

Werknemers kijken opnieuw meer uit naar een nieuwe job. Dat blijkt uit de resultaten van de Candidate Pulse, een jaarlijks onderzoek van hr-dienstengroep Acerta naar de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

30 oktober 2014

Delen

jobzoeker sollicitant
”In plaats van te wachten tot economisch betere tijden, gaan werknemers nu al actief op zoek naar een nieuwe job” (Tom Vlieghe, managing consultant Acerta)

Voor het eerst sinds de lancering van de Candidate Pulse in 2009 zit de jobmobiliteit in de lift. Tot vorig jaar noteerde Acerta jaar na jaar een daling van onze intentie om van job te veranderen.

"In vergelijking met 2013 is de groep van respondenten die actief op zoek gaat naar een job met een derde gestegen en is de groep respondenten met hogere mobiliteit met bijna de helft toegenomen", zegt Tom Vlieghe, managing consultant bij Acerta. "Ondanks de economisch moeilijke context, zien we dat medewerkers optimistisch blijven over hun carrière en doorgroeimogelijkheden."

Meer jobzoekers

Diverse resultaten uit de Candidate Pulse illustreren deze opvallende trend. In vergelijking met vorig jaar is de groep respondenten met een hogere jobmobiliteit met bijna 50 procent gegroeid. "Een kwart van de respondenten was het voorbije jaar actief op zoek naar een job tegenover 17 procent vorig jaar. Slechts één op de tien kandidaten zegt niet geïnteresseerd te zijn in een nieuwe baan", aldus Tom Vlieghe.

Van wie actief een job zoekt, denkt de helft binnen dit en zes maanden van job te veranderen. Een kwart verwacht dit binnen het jaar te doen. Een op de vijf respondenten zegt het voorbije jaar één à twee keer te hebben gesolliciteerd. 27 procent heeft op drie tot vijf jobaanbiedingen gereageerd. 7 procent van de werknemers heeft het voorbije jaar zes tot tien sollicitaties achter de rug. 6 procent solliciteerde meer dan tien keer.

De Candidate Pulse noteert een duidelijke toename van het sollicitatiegedrag. Vraag is natuurlijk of werknemers ook effectief de stap gezet hebben naar een nieuwe werkgever. Uit een steekproef blijkt dat de helft van de actief werkzoekenden in 2013 effectief van werkgever is veranderd in 2014. Van de passief werkzoekenden veranderde 17 procent van werkgever in 2014.

Kentering op arbeidsmarkt

Tom Vlieghe spreekt van een kentering op de arbeidsmarkt. “In plaats van te wachten tot economisch betere tijden, gaan werknemers nu al actief op zoek naar een nieuwe job. Bovendien blijft het niet bij intentie alleen. We zien ook al een lichte toename in het aantal werknemers dat effectief een overstap heeft gemaakt. Ook passief werkzoekenden zetten de stap.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.