Belgische brutolonen gemiddeld 18 procent gestegen

Sinds januari 2005 zijn de Belgische brutolonen met gemiddeld 18 procent gestegen. Het gaat daarbij om het totale salaris (vast en variabel loon). Dat blijkt uit een salarisonderzoek van SD Worx.

21 januari 2009

Delen

SD Worx analyseerde de salarisgegevens van zowat tweehonderd verschillende functies. De steekproef voor 2008 bestond uit 104.313 werknemers van 15.464 bedrijven. In 2008 stegen de vaste salarissen gemiddeld met 6,4 procent (loonindexeringen en baremaverhogingen). Rekening houdend met het variabele deel (bonussen, premies, commissies enzovoort) voor elke functiegroep stegen de lonen het voorbije jaar gemiddeld zelfs met 7,5 procent.

Wie zijn totale bruto maandloon (vast en variabel) eind 2008 vergeleek met het bedrag dat voor januari 2005 op zijn loonfiche verscheen, kon een stijging van gemiddeld 18 procent vaststellen. De gemiddelde loonstijging van 2008 is goed voor 41 procent van de totale loonstijging van de voorbije vier jaar, zegt SD Worx. Dat is het gevolg van de hoge inflatie die zorgde voor meerdere indexverhogingen in diverse sectoren.

Loon consultant stijgt sterkst

De sterkste loonstijging ging de voorbije vier jaar naar specialisten in een niet-commerciële buitenfunctie (bv. consultants) die tot het lager kader behoren. Hun salaris ging gemiddeld 21 procent omhoog. Daarna volgen de middenkaderleden met een buitenfunctie zoals werfleiders, area sales managers of senior accountmanagers. Hun loon steeg de voorbije jaren gemiddeld ook 21 procent, maar net iets minder sterk dan de eerste groep. De kleinste stijging was er voor de lonen van bedienden met een niet-commerciële buitenfunctie (+14 procent).

Opvallend is dat de loonstijgingen de hiërarchische lijn niet volgen. Directie- en hogere kaderleden (+18 procent) vallen net buiten de top drie.

(21/01/2009)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.