België telt 100.000 winkelmanagers

Het is intussen een stiel op zich: winkelmanager. In vijf Vlaamse hogescholen wordt dan ook een opleiding winkelmanagement georganiseerd. En er komen er nog bij. Een antwoord op de vraag vanuit de markt.

28 oktober 2015

Delen

“E-commerce, voedselveiligheid of milieuverplichtingen.” Dominique Michel, ceo van sectorfederatie Comeos somt enkele van de relatief nieuwe domeinen op waar de uitbater van een winkel of supermarkt zich vandaag onvermijdelijk in moet verdiepen. En dat is maar één deel van het verhaal. “Sta je aan het hoofd, dan moet je je tegelijk bezighouden met de organisatie van je winkel, met je commerciële strategie, met je logistiek en je moet samenwerken met overheidsinstanties”, somt Dominique Michel op.

In totaal zijn ze met 100.000 in ons land, de uitbaters van een winkel. “40.000 daarvan hebben ook echt personeel. Dat kunnen één of twee mensen zijn, maar het kan ook een hypermarkt met tweehonderd medewerkers zijn. Dat is dan toch al een flinke kmo”, klinkt het. “De job van winkelmanager is zich door dit alles dan ook enorm aan het professionaliseren,” benadrukt Michel.

Opleiding

Om de reikwijdte aan taken te leren beheersen, bestaat sinds kort de opleiding winkelmanager. “Vroeger kon je als nieuwkomer alles nog op het terrein leren, maar de nood aan een professionele opleiding neemt toe”, meent hij. Daarom dat in vijf Vlaamse steden (Gent, Kortrijk, Leuven, Hasselt, Turnhout) intussen voortgezette opleidingen worden aangeboden. Dat gaat dan ofwel om een bacheloropleiding ofwel om een zogenaamde HBO5-opleiding. Binnen deze opleidingen worden ook stages voorzien, en sommige opleidingen (zoals in Gent) kiezen resoluut voor duaal leren.

De opleidingen tot winkelmanagers blijken een antwoord op de marktvraag, zo blijkt uit een rondvraag van Comeos in opdracht van Jobat. Van de 77 afgestudeerden in Gent, Kortrijk en Turnhout zijn er 75 aan het werk, de anderen studeren voort tot master. De doorstroom naar een managementjob in de retail loopt dus blijkbaar vrij vlot.

Dat de opleiding in de lift zit, blijkt ook uit het feit dat er nog nieuwe opleidingen in de steigers staan. Eind november start een nieuwe opleiding voor Franstalige werkzoekenden (Bruxelles Formation) en begin 2016 ook een voor Nederlandstalige generatiestudenten aan de Erasmushogeschool.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.