België hinkt achter op loonevolutie

Belgische hr-managers verwachten dat de lonen in ons land het komende jaar zullen stijgen. Ze baseren zich daarvoor op hun toenemend vertrouwen in onze economie. Goed nieuws, al zijn hun buitenlandse collega's nog optimistischer.

23 februari 2015

Delen

"Als de economie herneemt, zoeken meer werknemers een nieuwe uitdaging. Bij die nieuwe job hoort vaak ook een beter loon.” (Frédérique Bruggeman, managing director Robert Half Belux)

Een kwart van de Belgische hr-managers zegt dat de salarissen van de werknemers die nu bij hen in dienst zijn het komende jaar zullen stijgen. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2014. De bonussen volgen een gelijkaardige trend, zeggen de managers die bevraagd werden door rekruteringsbedrijf Robert Half.

Dat is goed nieuws voor werknemers, al is ons land niet de regio met de meest rooskleurige verwachtingen. Robert Half bevroeg 1.200 hr-managers in zeven Europese landen. De 200 Belgische managers zijn het minst positief van allemaal. Ter vergelijking: in de andere landen verwacht gemiddeld 38 procent van de hr-managers dat de salarissen er dit jaar op vooruitgaan. Met 24 procent is België de rode lantaarn.

Het vertrouwen van de Belgische hr-managers in onze economie en de groei van het eigen bedrijf is wel sterk aanwezig. Twee op de drie verwachten dit jaar meer economische activiteit, zeven op de tien zien het eigen bedrijf daar van profiteren. Die groei vertaalt zich, zoals gezegd, slechts bij een kwart in een aangepaste loonpolitiek. Driekwart verwacht voor 2015 eerder een 'stabiel' verloningsbeleid.

Meer bonussen

Als de lonen stijgen, zal dat vooral in Vlaanderen zijn, blijkt uit de bevraging van Robert Half. 33 procent van de Vlaamse hr-managers zegt dat de lonen van werknemers zullen stijgen, tegenover 21 procent van de Brusselse en 18 procent van de Waalse hr-managers.

Volgens Frédérique Bruggeman, managing director Robert Half Belux, zijn de stijgende lonen een gevolg van meer mobiliteit op de arbeidsmarkt. "Als de economie herneemt, zoeken meer werknemers een nieuwe uitdaging. Bij die nieuwe job hoort vaak ook een beter loon. Bedrijven merken dat en beseffen dat salarisverhogingen deel uitmaken van een efficiënt retentiebeleid."

14 procent van de hr-managers denkt eraan om dit jaar ook hogere bonussen uit te keren. Dat is 10 procent meer dan in 2013. Bovendien zegt 86 procent van de bevraagde bedrijven bonussen te geven aan werknemers, wat 16 procent meer is dan twee jaar geleden.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.