Belg verdient gemiddeld 3.200 euro bruto

Een Belg kan gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.200 euro. Al is er een loonkloof. Zo verdient een man maandelijks 580 euro meer dan een vrouw. Ook per provincie zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2015.

16 oktober 2015

Delen

Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Jobat bij 26.870 respondenten is het flinke loonverschil tussen man en vrouw. Een man verdient gemiddeld bijna 3.500 euro, terwijl een vrouwelijke werknemer het met iets meer dan 2.900 euro bruto per maand moet doen.

Het loonverschil wordt bovendien nog versterkt door het feit dat een man gemiddeld gesproken op meer extralegale voordelen (bedrijfswagen, maaltijdcheques, groeps- of hospitalisatieverzekering, …) kan rekenen dan een vrouw. Een man beschikt over 4,8 extralegale voordelen, zo stelde Jobat vast, een vrouw heeft er slechts 3,6.

Het loonverschil komt ook omdat een man vaker functies bekleedt die eenvoudigweg beter betalen, zoals algemeen management en ICT. Dit sluit niet uit dat er in verhouding meer vrouwen ontevreden zijn over hun loon, in vergelijking tot wat ze ervoor moeten doen.

Meer dan de helft van de vrouwen (58%) is ontevreden over de verhouding tussen loon en prestaties, terwijl dit bij mannen iets minder dan de helft is (48%).

Provincies

Er is ook een groot verschil in het gemiddelde loon dat je in een bepaalde provincie kunt verdienen. In Vlaams-Brabant en Antwerpen verdien je het meest in Vlaanderen, in Limburg en West-Vlaanderen het minst. Oost-Vlaanderen zit daar tussenin. Over heel België bekeken, kun je in Brussel het meest verdienen: 3.620 euro bruto per maand. Dat is ongeveer 700 euro meer dan wat je gemiddeld in Limburg (en in Wallonië) kunt opstrijken.

Kortom, om het meest te verdienen, trek je als werknemer gemiddeld gesproken het best naar Brussel. De files moet je er dan maar bijnemen.

Hoeveel verdien je per provincie?

(Gemiddeld bruto maandloon) 

In Vlaanderen:

Loon per provincie

In Brussel komt het gemiddelde bruto maandloon neer op € 3.620.

In Wallonië ligt het gemiddelde bruto maandloon op € 2.913.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.