Belg verdient gemiddeld 3.180 euro

3.180 euro is het gemiddelde brutomaandloon van de 33.102 deelnemers aan het jaarlijks salarisonderzoek van Jobat en onderzoeksbureau Ipsos. Omdat een klein percentage relatief ‘veel’ verdient, geven we ook de mediaan mee. Die bedraagt 2.830 euro. Dit betekent dat de helft van onze respondenten bruto meer verdient per maand en de helft minder.

15 oktober 2012

Delen

Loonwijzer 2012

Het krijgen van een 13de maand, oftewel de ‘eindejaarspremie’, komt vaak voor. 81 procent van onze respondenten krijgt dit welgekomen extraatje. Slechts 1 procent geniet ook van een 14de maand.

Dat het loont om te studeren, is een open deur intrappen maar het klopt wel. Hoe ‘hoger’ het diploma, hoe indrukwekkender het bedrag op de loonbrief. Wie universitaire studies afwerkt, verdient gemiddeld bijna 1.000 euro meer per maand dan wie stopt na het secundair.

Grafiek Loonwijzer 2012: brutomaandloon, extra loon, vakantiedagen 

Ook de beruchte ‘loonkloof’ tussen man en vrouw toont zich in onze cijfers. Een nuance hierbij is dat die kloof ook het gevolg is van het soort functies dat mannen en vrouwen bekleden. Zo wordt het merendeel van de topfuncties nog steeds door mannen ingenomen en werken vrouwen vaker deeltijds, wat ook een impact heeft op het salaris.

Algemeen management en directiefuncties zijn met 5.000 euro bruto per maand, niet onverwacht, de grootverdieners. Ze worden gevolgd door juristen, onderzoeksexperts, ingenieurs, it’ers en financiële experts. Onderaan de ladder vinden onder andere horecapersoneel en medewerkers uit de kunstensector.

Starter verdient 2.179 euro

Wie wil starten met een mooi loon, doet er goed aan zich een job te zoeken in de (petro)chemie, farmacie of energie- en watervoorziening. Dat zijn, na de internationale instellingen, ook over het algemeen de best betalenden sectoren.

Opvallend: ook wie in het onderwijs of bij de overheid start, verdient een zeer competitief eerste loon. Over het verschil tussen lonen in de privé en bij de overheid is al veel verteld. Samengevat komt het hierop neer: hoger opgeleiden verdienen als starter bij de overheid vaak meer dan in de privé. De private sector plaats daar op lange termijn allerlei voordelen en bonussen tegenover waar de overheid dan meestal niet aan kan tippen.

Grafiek Loonwijzer 2012: maandloon ifv geslacht en opleiding 

De 50-plussers uit ons onderzoek verdienen door de band het dubbel van hun startende collega’s. Een vijftiger werkzaam in de farmasector verdient gemiddeld 5.505 euro, een starter krijgt er 2.610 euro. In de gezondheidszorg wordt dat 3.696 euro vs. 2.150 euro. De overheid tuimelt hier overigens van de 5de plaats (starterslonen) naar een 14de stek (loon van 50-plusser).

Over het onderzoek

De Jobat Loonwijzer is een jaarlijks salarisonderzoek van Jobat en onderzoeksbureau Ipsos. In de periode 2011-2012 namen 83.399 werknemers er aan deel. De resultaten hierboven beperken zich tot de 33.102 werknemers die ons die jaar vertelden hoeveel ze verdienen. Op Jobat.be/rapport kan u het volledige rapport dowloaden.

Wil u zich vergelijken met de 83.000 deelnemers en te weten komen of het gras elders werkelijk groener is? Surf dan naar jobat.be/loonwijzer en ontvang een persoonlijk loonrapport.

Illustratie: (mvw) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.