Bedrijven geven steeds vlugger een wagen

Ondanks de crisis steeg het aantal professionals met een bedrijfswagen het afgelopen jaar met 8 procent. Dat meldt Jobat op basis van cijfers van loonexpert Watson Wyatt. Ook na de nieuwe ecotaks blijft een bedrijfswagen voordeliger dan een loonsverhoging. De wagens worden wel kleiner en groener.

30 oktober 2009

Delen

bedrijfswagen

Wie vorig jaar een bedrijfswagen wou, moest minstens tot het middenkader behoren. Dit jaar volstaat een job op professional-niveau (boekhouder, marketeer ...). “Bijna de helft van deze werknemers rijdt met een bedrijfswagen. Dat is ruim 8 procent meer dan vorig jaar”, zegt Freddy Vlaeminck van Watson Wyatt op basis van cijfergegevens van 265 bedrijven.

De trend om steeds vlugger een bedrijfswagen te geven, is het gevolg van het fiscale klimaat dat de bedrijfswagen bijzonder gunstig gezind is. Een loonsverhoging beïnvloedt immers ook de bonus, de pensioenregeling en het vakantiegeld. Zo valt een bedrijfswagen al vlug voordeliger uit voor de werkgever.

Hoeveel werknemers krijgen een bedrijfswagen?         

Ook na de nieuwe ecotaks op basis van de CO2-uitstoot blijft een bedrijfswagen een voordeel dat moeilijk te compenseren zal zijn door een brutoloonsverhoging. Een werknemer met een brutojaarloon van 40.000 euro en een VW Golf 1.6 TDI als bedrijfswagen moet al 25 procent meer verdienen om het gemis van die wagen te compenseren. Werkgevers zullen volgens een eerste schatting 150 tot 170 euro extra per bedrijfswagen moeten betalen.

Bedrijfswagens worden wel kleiner en groener. Vorig jaar was een Audi A4 de bedrijfswagen bij uitstek. Dit jaar is dat een Audi A3. Er wordt ook langer met de wagens gereden. Vroeger werd een bedrijfswagen na 36 of soms zelfs na 24 maanden vervangen. Nu schommelt dat tussen de 48 en 60 maanden.

De populairste bedrijfswagens per functie       

in samenwerking met Watson Wyatt     

Op zoek naar een leuke job? Bekijk hier de jobs bij Jan De Nul

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.