Bediende kreeg 2,57 procent opslag

Het loon van de Belgische bediende steeg tussen januari 2010 en januari 2011 met 2,57 procent. Dat blijkt uit een analyse van de loongegevens van 260.000 bedienden door hr-dienstenbedrijf SD Worx. Consultants en rekruteerders zien hun loon het sterkst stijgen, winkelpersoneel het minst.

25 maart 2011

Delen

taart (jvc)
“Voor de helft van de Belgische bedienden die een variabel loon ontvangen, bedraagt dat minder dan 2.179 euro bruto per jaar” (Christel Van Wouwe, SD Worx)

Begin 2011 bedroeg het vast brutomaandloon van een Belgische bediende 2.919 euro (mediaancijfer, red.). Dat is 2,57 procent meer dan begin 2010. Toen verdiende een bediende 2.846 euro. In die bedragen zijn de index, baremaverhogingen en extra verhogingen van het vaste loon inbegrepen, bonussen niet.

Mediaan

Voor zijn analyse maakte SD Worx gebruik van een eigen databank met de loongegevens van 260.000 bedienden. "We hebben daarbij gebruik gemaakt van de mediaan en niet van het gemiddelde loon. Gemiddeldes worden te veel beïnvloed door extremen", legt Christel Van Wouwe, reward specialist bij SD Worx, uit.

Voor de meeste bedienden is de opslag van 2,57 zonder twijfel een verademing na de negatieve of nulindexatie van vorig jaar. "In het crisisjaar 2009-2010 zaten we met een negatieve indexering", aldus Van Wouwe. "De helft van de bedrijven heeft die ook toegepast."

Tabel brutomaandloon per niveau - mediaan        

De grootste loonstijging is weggelegd voor specialisten met een commerciële buitenfunctie. Zij verdienen nu 3,14 procent meer dan een jaar geleden. Senior consultants zagen hun loon zelfs met 5,15 procent stijgen. Ook hr-medewerkers zoals recruiters zijn er meer dan anderen op vooruitgegaan. Zij verdienen nu bijna 5 procent meer.

Geranten, assistent-winkelverantwoordelijken, caissières en ander winkelpersoneel kregen 2 procent opslag, het minst van alle bedienden.

Bonussen

Vier op de tien bedienden krijgen bovenop hun vast salaris een variabel loon dat bestaat uit bonussen en commissies, berekend op basis van behaalde doelstellingen en resultaten. Gemiddeld bedraagt dat variabel loon 5.137 euro bruto per jaar. Een stuk hoger dan de mediaanwaarde van 2.179 bruto. "Wat betekent dat voor de helft van de Belgische bedienden die een variabel loon ontvangen, dat lager ligt dan 2.179 euro per jaar", aldus Van Wouwe.

De hoogste bonussen gaan naar de directie en naar bedienden met een commerciële buitenfunctie, wat logisch is aangezien het aandeel variabel loon in hun loonpakket het grootst is.

Tabel brutomaandloon per sector - mediaan   

De helft van de ‘gewone’ bedienden die binnen de muren van het bedrijf werkt, moet het stellen met een variabel jaarloon dat 820 euro bruto bedraagt. Van die bedienden kan ook maar een derde op een bonus rekenen. De chemie is de sector bij uitstek waar werknemers variabel verloond worden. Twee op de drie krijgen er een bonus.

Diezelfde sector voert met een brutomaandloon van 3.824 euro ook het peloton van de beste betalers aan. Een trend die zich al jaren doorzet. Hetzelfde geldt voor het percentage opslag. De chemische sector betaalt zijn bedienden momenteel 3,34 procent meer loon dan vorig jaar. Wie in de metaal werkt - al is dat traditioneel geen slechte betaler - kreeg slechts 1,4 procent extra.

Groot bedrijf, kleine betaler?

Het loon stijgt met de leeftijd, maar die stijging ligt met 4,30 procent opmerkelijk hoger bij de jongere werknemers. Daar staat tegenover dat jongeren veel minder vaak een variabel loon toegekend krijgen. Slechts 7 procent van de -25-jarigen krijgt een bonus of commissie.

"Dat variabel loon is een middel om de loonkost onder controle te houden", zegt Van Wouwe. "Oudere werknemers zijn duurder omdat hun vast salaris veel hoger ligt. Met een variabel loon kan de werkgever spelen: een beetje meer als het goed gaat, een beetje minder als het slecht gaat."

Opvallend: de hoogste vaste lonen worden betaald door bedrijven met meer dan honderd, maar minder dan vijfhonderd werknemers. Van Wouwe: "De grootste bedrijven betalen niet noodzakelijk het hoogste cash loon, maar ze bieden vaak wel een groot aantal extralegale voordelen aan."

(mo) – Illustratie: (jvc)       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.