Bachelors zijn ‘knelpuntbusters’

Professionele bachelors en masters doen het goed op de arbeidsmarkt. Dat een vak leren loont, blijkt uit de goede tewerkstellingsresultaten van TSO-leerlingen.

24 oktober 2011

Delen

De VDAB publiceert jaarlijks een studie over de schoolverlaters in Vlaanderen. Daarin gaat de dienst na hoeveel afgestudeerden uit de verschillende studieniveaus en -richtingen na één jaar nog werkzoekend zijn en welk percentage gedurende dat jaar nooit heeft gewerkt.

Uit de recentste studie, op basis van cijfers uit 2008-2009, blijkt dat het aantal laaggeschoolde schoolverlaters - jongeren die geen diploma secundair onderwijs op zak hebben - niet daalt. Maar de complexiteit van het arbeidsaanbod neemt toe en de eenvoudigere jobs voor laaggeschoolden in de industrie verdwijnen deels naar het buitenland of gaan verloren door automatisering.

Vooral leerlingen uit het DBSO (Deeltijds beroepssecundair onderwijs) hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Bijna 42 procent is na één jaar nog werkzoekend.

‘Een passend antwoord vinden voor het probleem van de laaggeschoolde schoolverlaters, wordt een van de grootste uitdagingen voor de nabije toekomst’, meent André Van Hauwermeiren van de studiedienst van de VDAB.

Technisch

‘Het technisch onderwijs biedt mooie kansen op de arbeidsmarkt’, aldus Van Hauwermeiren. Veel technische opleidingen bieden ook een opstap naar succesvol verder studeren in het hoger onderwijs. Wist je dat de opleiding Industriële wetenschappen in het TSO de beste voorbereiding biedt voor wie later een masteropleiding in de industriële wetenschappen en technologie (industrieel ingenieur) wil volgen?’

Na de derde graad TSO blijft 14 procent van de jongeren na één jaar werkzoekend. Hardere studierichtingen zoals computergestuurde mechanische productietechnieken, farmaceutisch-technisch assistent, koel- en warmtetechnieken, doen het zeer goed. Die opleidingen worden vooral bevolkt door mannen.

‘Het valt op dat de technische opleidingen die geliefd zijn bij meisjes, zoals handel, toerisme en personenzorg, het algemeen restpercentage van het TSO behoorlijk weer naar boven halen’, merkt Van Hauwermeiren op. ‘De schoolverlaters uit deze richtingen krijgen veel concurrentie van bachelors en ASO-ers die meestal over dezelfde of betere competenties beschikken. Bij de hardere technische richtingen speelt deze concurrentie niet omdat de bachelors in deze richtingen binnen de kortste keren aan het werk zijn in knelpuntberoepen.’

Bachelor

Van de professionele bachelors die afstudeerden in 2008 was slechts 6,7 procent nog werkzoekend in juni 2009. Een jaar na de opleiding medische beeldvorming is niemand nog werkzoekend. Ook de opleidingen verpleegkunde, vroedkunde, logopedie, voedings- en dieetkunde, bouw, elektromechanica, luchtvaart en vastgoed doen het schitterend.

‘De meeste professionele bachelors zijn echte knelpuntbusters’, volgens Van Hauwermeiren. Ze bieden het juiste antwoord op de knelpunten in de arbeidsmarkt.

Toch zijn er ook op bachelorniveau opleidingen die moeilijker aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt: audiovisuele technieken, modetechnologie en interieurvormgeving bijvoorbeeld. De academische bachelors hebben minder succes met een restpercentage van 13,3 procent. Het zijn dan ook geen opleidingen die toeleiden naar de arbeidsmarkt, maar onafgemaakte masteropleidingen.

Master

Van de masters die in 2008 afstudeerden was 7,1 procent nog werkzoekend na een jaar. Opleidingen zoals ingenieurswetenschappen, tandheelkunde, handelsingenieur in beleidsinformatica, geneeskunde, industriële wetenschappen, kinesitherapie, rechten en bioingenieurswetenschappen doen het uitstekend.

Aan het andere uiteinde zitten opleidingen als audiovisuele kunsten, drama, beeldende kunsten, sociale en culturele antropologie, moraalwetenschappen en archeologie. Met een restpercentage van 20 tot 34 procent werkzoekenden na een jaar, bengelen ze aan het staartje van het peloton.

Het merendeel van de afgestudeerde masters waren vrouwen: 55 procent vrouwen tegenover 45 procent mannen. Vrouwelijke masterstudenten kiezen traditioneel voor psychologie, communicatiewetenschappen, criminologie. ‘De arbeidsmarkt en zijzelf zouden er beter bij varen als ze meer voor technologie zouden kiezen’, vindt Van Hauwermeiren.

(kg) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.