AZ Sint-Lucas wil werk 'werkbaar' houden: 'Gemiddelde leeftijd personeel bedraagt 42 jaar'

De hoge nood aan verpleeg- en zorgkundigen neemt af. Maar dat zal niet zo blijven, weet Christine Van der Hoogerstraete van AZ Sint-Lucas. "De anciënniteit in de sector is hoog. Binnen dit en vijf jaar zitten we met een gigantische vervangingsvraag opgezadeld."

28 november 2014

Delen

Christine Van der Hoogerstraete
Christine Van der Hoogerstraete, directeur personeel en organisatie AZ Sint Lucas.

42 jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd van de 2.300 medewerkers in het Gentse AZ Sint-Lucas. Zeven op de tien van die medewerkers voeren een zorgverlenende taak uit, als dokter, verpleegkundige, zorgkundige of paramedicus. Binnen vijf tot tien jaar gaan veel van die collega's met (brug)pensioen.

"We zullen veel vervangers nodig hebben. Gelukkig zit de zorg als studierichting in de lift. De war for talent woedt daardoor momenteel iets minder. Maar echt opgewassen tegen de grote vervangingsvraag die op ons afkomt, zijn we nog niet. Tegelijk moeten we alles uit de kast halen om onze medewerkers zo lang mogelijk gemotiveerd aan het werk te houden, op een werkbare manier", zegt Christine Van der Hoogerstraete, directeur personeel en organisatie.

Geen eenvoudige opdracht in een omgeving die niet alleen mentaal maar ook fysisch belastend is. Voor een verpleegkundige is bijvoorbeeld heffen en tillen met patiënten bijna dagelijkse kost.

Loopbaancoach

"Vanaf 45 jaar krijgen verpleegkundigen een extra dag verlof per maand. Vanaf 50 jaar worden dit twee dagen en vanaf 55 jaar zelfs drie dagen. Dat geldt overigens in de hele sector", zegt Christine Van der Hoogerstraete. "We willen ook niet dat medewerkers vastroesten in hun job. Daarom voorzien we de mogelijkheid om andere functies op te nemen, zich te specialiseren, opleidingen te volgen. Een verpleegkundige kan wondzorgverpleegkundige worden, maar de tuinman kan net zo goed magazijnier worden."

AZ Sint-Lucas heeft dit jaar middelen vrijgemaakt voor een loopbaancoach. Die adviseert medewerkers die een andere richting willen geven aan hun job. Het personeel kan op eigen initiatief een afspraak maken met die loopbaancoach.

Op de lange termijn kijkt Christine Van der Hoogerstraete vooral naar de taakinhoud van de verpleegkundigen. "Dit beroep is enorm geëvolueerd. Verpleegkundigen werken met allerlei apparatuur en veel is geautomatiseerd. Multidisciplinair samenwerken is een must. Om zich ten volle op hun taak te kunnen concentreren, lijkt het me logisch dat ze een deel van hun werk delegeren naar logistieke medewerkers en zorgkundigen. Verpleegkundigen moeten in de eerste plaats met hun patiënten bezig kunnen zijn."

84 procent vrouwen

Om die reden investeert AZ Sint-Lucas volop in de opleiding van verpleegkundigen. "Er is een vormingsbudget en een opleidingsplan. We organiseren zelfs een vormingsweek, speciaal voor onze verpleegkundigen. Dat gaat niet alleen over klinische vorming, maar ook over communicatie, feedback geven, omgaan met patiënten en IT-vaardigheden."

84 procent van het personeel van het ziekenhuis is vrouw. Jaarlijks nemen ongeveer 450 medewerkers thematisch verlof of tijdskrediet op. "Wij staan daar voor open," zegt Christine Van der Hoogerstraete, "omdat we beseffen hoe moeilijk de combinatie werk-privé kan zijn. We hebben daarom ook een kinderdagverblijf met flexibele openingsuren op de campus en laten onze medewerkers, op de diensten waar dit kan, werken met glijtijden."

Tot slot wil de personeelsdirecteur nog iets zeggen over het belang van waardering op de werkvloer. "Erkenning is een van de meest waardevolle beloningen die we onze mensen kunnen geven, niet alleen van het management, maar ook van de patiënten. Zeggen hoe goed iemand zijn job doet, wordt snel vergeten."

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.