"Mensen rijden nu al minder 's avonds en tijdens het weekend, omwille van de hoge brandstofprijzen" VID-woordvoerder Patrick Potgraven

Autorijden straks nog alleen voor rijken

Autorijden is straks alleen nog mogelijk voor welgestelden als mensen niet anders gaan handelen door de hoge olieprijzen. Dat zeggen diverse deskundigen in een artikel in Elsevier.

Volgens woordvoerder Paul van Selms van het internetcollectief UnitedConsumers ligt het keerpunt op 2 euro per liter of 100 euro voor een volle tank. Als de prijzen die hoogte halen, zullen mensen de auto vaker laten staan en beter gaan plannen. Nu al is zichtbaar dat mensen de auto minder vaak gebruiken.

Uit cijfers van de Verkeers Informatie Dienst (VID) blijkt dat mede als gevolg van de hoge brandstofprijzen Nederlanders minder auto rijden in de vrije tijd. Zo stonden er in het tweede kwartaal van 2008 3% minder files, terwijl normaal gesproken de files juist met 5% toenemen per jaar.

Dat toont aan dat met name recreatief verkeer nu al de gevolgen ondervindt van de hoge prijzen. De enige manier om ook in de toekomst te kunnen blijven autorijden is door nu om te schakelen naar energiezuinigere auto`s als hybride of elektrische voertuigen. De auto-industrie is er van overtuigd dat elektrificatie van auto`s de enige mogelijkheid is om autorijden mogelijk te blijven maken.

13/08/2008

  • 13 augustus 2008