Architect werkt voor 5 cent per opdracht

Uit de crisis raken lukt ook met weinig middelen áls je creatief denkt. Het is zelfs mogelijk om een succesvolle onderneming vanuit een zelfgeknutseld kraampje op te starten.

13 februari 2013

Delen

Architect werkt voor 5 cent per opdracht

Heel wat Amerikaanse designers en architecten zijn werkloos ten gevolge van de immobiliënmarkt die het slecht doet . Toch ondernemen ze liever nieuwe projecten dan bij de pakken te blijven zitten, volgens The New York Times.

Een houten kraampje op de markt van Seattle is de nieuwe werkomgeving van architect John Morefield. Op een bordje staat te lezen dat hij voor slechts ‘5 cent’ bereid is om elke architectuurvraag te beantwoorden. Dit was volgens hem de enige uitweg nadat hij in 2008 tweemaal ontslagen werd. Hij haalde zijn gelijk door intussen al 50.000 dollar aan commissies op te strijken.

Het ideale moment om nieuwe dingen te proberen

Natsha Case ontdekte dat ze naast designertalent ook ijsjes aan de man kon brengen. Haar smaken noemde ze naar beroemde architecten. ‘Mies van der Rohe’ is bijvoorbeeld een vanilleijsje met chocoladekoekjes. “Ik voel dat het nu een ideaal moment is om nieuwe dingen uit te proberen. Waar je altijd al van droomde, kan je nu verwezenlijken.”, zegt Case.

“Je denkt wel altijd dat je je carrière volledig onder controle hebt. Dan blijkt plots de recessie toe te slaan en besef je hoe afhankelijk je van de markt bent”, zegt designer Debi van Zyl. Uiteindelijk komt het er dus op aan om zélf te ondernemen. Je kan beter zelf een creatieve sprong nemen in het ongewisse dan afwachten wat er nog gebeurt.

(ab) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.