Anders Reizen maakt wandelreizen op maat

In Brussels Expo kun je nog tot 9 februari inspiratie voor reizen opdoen op het Vakantiesalon. Ook touroperator Anders Reizen uit Diest is er aanwezig. Hun reizen zijn vooral maatwerk, en daar komt heel wat organisatie en administratie bij kijken.

6 februari 2015

Delen

Op het kantoor van Anders Reizen in Diest zijn veertien medewerkers aan de slag.

Anders Reizen is een kleinschalige Vlaamse touroperator, gespecialiseerd in wandelvakanties. "Het publiek daarvoor is erg gevarieerd”, vertelt zaakvoerder Bart De Winter. “Het grootste deel zijn singles en koppels van middelbare leeftijd, maar er zijn ook vakanties voor gezinnen met kinderen. Voor jongeren van 18 tot 35 is er een specifiek aanbod onder de naam Bootz."

Op het kantoor in Diest werken veertien medewerkers. Drie kwart van hen houdt zich bezig met het organiseren van reizen voor klanten. Dat is veel in verhouding tot het aantal klanten. "Wat wij aanbieden, zijn geen standaardreizen", legt Bart De Winter uit." Er komt veel maatwerk bij kijken, en je moet overleggen met plaatselijke contacten – vaak in gebieden die minder goed bereikbaar zijn." Voor Anders Reizen is het erg belangrijk dat de klant de juiste informatie krijgt. "Als je een verkeerd soort wandelreis boekt, is dat voor niemand leuk." De andere medewerkers zorgen voor de boekhouding en ondersteunende taken.

Organisatietalent

De meeste medewerkers hebben een opleiding toerisme gevolgd, maar Bart De Winter vindt passie voor reizen en toerisme belangrijker dan een diploma. Medewerkers moeten openstaan voor andere culturen, een brede kijk op de wereld hebben en aandacht hebben voor duurzaamheid. Ook talent voor organisatie en administratie is onmisbaar.

De helft van de reizen die Anders Reizen organiseert zijn groepsreizen. Die worden begeleid door vrijwillige reisbegeleiders – tweehonderd per seizoen. Die dienen zich meestal spontaan aan, vaak nadat ze op een reis zijn mee geweest. Reisbegeleiders moeten in de eerste plaats met een groep kunnen omgaan. "De sfeer in de groep moet de hele reis lang goed blijven", legt Bart De Winter uit. "De begeleider moet dus kunnen inschatten wat er in een groep omgaat. Dat kun je leren door leiding te geven in een jeugdbeweging, op je werk of door les te geven."

Het is een misverstand dat medewerkers van een reisagentschap zelf veel reizen. "We hebben in onze sector het minimum aantal vakantiedagen, dus daarvoor moet je het niet doen," lacht Bart De Winter. "Het is vooral een kantoorjob. Het uitwerken van een nieuwe reis is trouwens zo arbeidsintensief dat we dat niet zelf kunnen doen. We werken daarvoor samen met reisbegeleiders en met mensen die ter plaatse wonen." De meerwaarde van een kleine touroperator ligt volgens Bart De Winter in de unieke formules. "Wij kunnen ervoor zorgen dat je op plekken komt die je zelf nooit zou ontdekken, en organiseren ter plaatse zaken als bagagetransport of ezeldrijvers. Onze groepen zijn ook kleiner. Dat maakt onze reizen wel iets duurder."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.