Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?

Amerikanen geven zwangere collega's vakantie cadeau

In Europa hebben we mooie voorzieningen als het op zwangerschapsverlof aankomt. In Amerika is dat niet zo, maar het heeft wel een solidaire reactie uitgelokt onder collega’s.

De wetgeving rond ouderschapsverlof in de Verenigde Staten krijgt al jaren heel wat kritiek. Onder andere Bernie Sanders, die niet zolang geleden nog meedeed aan de presidentsrace, nam de wetgeving of het gebrek eraan op de korrel. Vooral het feit dat collega’s zich genoodzaakt zien om hun zuurverdiende vakantiedagen op te offeren aan pas bevallen collega’s vindt hij schrijnend.

Onbetaald verlof

Momenteel kunnen nieuwe moeders 12 weken onbetaald verlof nemen nadat ze bevallen zijn of een kind geadopteerd hebben. Iets dat niet opportuun is en zeker niet voor mensen in een moeilijke financiële situatie.

Er zijn bedrijven die betaald zwangerschapsverlof aanbieden, maar als extralegaal voordeel. Momenteel zouden maar 35% van alle jobs dit voordeel in het loonpakket inbegrepen hebben.

Ter vergelijking, in het Verenigd Koninkrijk wordt ouderschapsverlof 39 weken vergoed, waarvan 6 weken aan 90% van de moeder haar salaris of 145,18 pond per week.

Doneren vakantiedagen

Senator Bernie Sanders, die bij de laatste drie presidentskandidaten was, roept op om wetswijziging door te voeren. Hij deed dat naar aanleiding van een segment in Good Morning America (GMA) waar een nieuw fenomeen werd belicht, waar collega’s hun betaalde vakantiedagen doneren aan medewerkers die zwanger of net bevallen zijn. Dit zou de nieuwe ouders meer tijd met hun pasgeboren kind geven, zonder al te veel financiële zorgen.

Maar bedrijven zijn niet verplicht om werknemers ouderschapsverlof te geven, laat staan betaald ouderschapsverlof. Gemiddeld krijgen werknemers in de Verenigde Staten maar zo’n 10 dagen betaald verlof nadat ze 1 jaar in dienst zijn. 14 dagen na 5 jaar dienst. Uiteindelijk krijgen ze maar 20 dagen als ze reeds 20 jaar in dienst zijn. Ter vergelijking, in het Verenigd Koninkrijk is het minimum aantal betaalde verlofdagen 28 dagen per jaar.

Good Morning America sprak met enkele jonge moeders. Een van hen had een baby die 2 maanden te vroeg werd geboren via keizersnede, maar ze kreeg geen recht op betaald zwangerschapsverlof. Haar collega’s leefden met haar mee en doneerden samen zo’n 8 weken verlof. Hierdoor kon ze 4 weken verlof nemen om te bekomen van haar operatie en nog eens 4 weken om bij haar dochter te zijn, nadat die laatste sterk genoeg was om het ziekenhuis te verlaten.

Basisrecht

Het programma kreeg veel kritiek omdat ze het verhaal al seen ‘feel-good’-verhaal hadden gebracht en het fenomeen als een trend omschreven. Terwijl voor velen betaald ouderschapsverlof niet meer dan een basis mensenrecht zou moeten zijn.

Op Twitter kwam er heel wat commentaar die de hypocrisie van de Amerikaanse maatschappij en politiek aankaartte. Enkelen schreven dat Amerika familie zo hoog in het vaandel draagt, maar dat hun wetgeving dat helemaal niet onderbouwt.

Een andere persoon getuigde dat iemand op haar werk weeën had op donderdag, dat diezelfde vrouw haar shift nog had uitgedaan en pas daarna naar het ziekenhuis was gegaan, haar baby had gehad, en de volgende maandag gewoon weer aan het werk was. De reden? Haar baas had geklaagd dat ze die vrijdag afwezig was geweest.

Op sociale media kwam er uiteraard veel kritiek op het feit dat betaald ouderschapsverlof nog steeds niet verplicht is, maar er gingen ook stemmen op die vonden dat mensen die zich geen onbetaald ouderschapsverlof konden veroorloven ook geen kinderen moesten krijgen.

Hoe is het met ouderschapsverlof gesteld in de rest van de wereld?

In de Verenigde Staten kunnen vrouwen 12 weken onbetaald zwangerschapsverlof nemen. Dat is minder dan in Congo en Tsjaad, waar vrouwen recht hebben op 14 weken betaald verlof.

In het Verenigd Koninkrijk krijgen moeders 39 weken betaald verlof, waarvan 6 weken betaald aan 90% van het salaris, en nog eens 33 weken aan 90% of 145,18 pond per week (er wordt gekeken naar de laagste vergoeding). Vaders kunnen in het Verenigd Koninkrijk 2 weken vaderschapsverlof krijgen, aan 90% van hun wekelijkse vergoeding, of 145,18 pond, er wordt ook hier naar het laagste bedrag gekeken. Vrouwen zijn verplicht om 2 weken verlof te nemen nadat ze bevallen zijn, maar op sommige plekken kunnen de andere 37 weken verdeeld worden onder de ouders. Daarnaast kunnen ze nog 13 weken moederschapsverlof extra nemen (of gedeeld ouderschapsverlof), maar dat is dan onbetaald.

Scandinavische landen scoren vrijwel altijd beter als het op ouderschapsverlof en welzijn komt. In Finland worden moeders 21 weken betaald en vaders 11 weken. Er wordt hen nog een bijkomende 26 weken toegekend die onder beide ouders kan verdeeld worden. In Denemarken krijgen ouders gezamenlijk 52 weken ouderschapsverlof (18 weken voor de moeder, 2 voor de vader, en 32 die ze kunnen verdelen).

In België duurt het moederschapsverlof gemiddeld 15 weken, maar er kan 4 maanden betaald ouderschapsverlof bijgenomen worden en nog eens 4 maanden onbetaald.

Zou jij vakantiedagen afstaan uit solidariteit met je collega?

(sjv) – Bron: itv.com  

17 augustus 2018
Anderen bekeken ook