Ambtenaren zijn gelukkiger

Wie bij de overheid werkt, doet dat met een iets bredere glimlach dan in de privé. “Het klinkt wat wollig, maar ambtenaar worden, is nog steeds een stukje roeping”, meent Ria Janvier.

13 september 2011

Delen

Professor Ria Janvier
Professor Ria Janvier.

Wie bij de overheid werkt, voelt zich best gelukkig op het werk, zowel met de inhoud van zijn job als met zijn prestaties. Uit ons onderzoek blijkt ook dat driekwart van de ambtenaren zijn werkgever zou aanprijzen bij familie en vrienden. In de privé zou zes op de tien dat doen.

Ambtenaar: een roeping

Meer dan werknemers uit de privé hebben ambtenaren het gevoel iets bij te dragen aan de maatschappij. “Het klinkt misschien wollig, maar wat ambtenaren vooral drijft, is het gevoel ten dienste te staan van de gemeenschap. Ze vinden het fijn dat hun baan niet louter om commerciële motieven draait, zoals in de privé doorgaans het geval is”, vertelt Ria Janvier. “Ambtenaar worden, is nog steeds een stukje een roeping.”

Ook de werkzekerheid, de werkuren en het aantal vakantiedagen lokt werklustigen naar de overheid. “Wij hebben zelf nog onderzoek gedaan naar het psychologisch contract van ambtenaren en daar blijkt dat onder andere de verlofstelsels en het facet werkzekerheid hoog in het vaandel worden gedragen en dat die ook in belangrijke mate meespelen in de beslissing om voor de overheid te gaan werken”, vult Janvier aan.

Ondenkbaar in privé

“Velen kiezen voor een job als ambtenaar om werk en privé te combineren. Ambtenaren hebben recht op 6 jaar voltijdse en 6 jaar halftijdse loopbaanonderbreking. Je kan zelfs verlof krijgen om even van een andere werkgever te proeven. Is het daar niet beter, keer je terug. In de privé is dat ondenkbaar”.

Meer en meer privéwerknemers trekken dan ook naar de overheid. 56 procent van het overheidspersoneel uit ons onderzoek komt uit de privé. De omgekeerde beweging, van overheid naar privé, komt veel minder voor. Slechts 12 procent van de privéwerknemers onder de respondenten werkte ooit voor de overheid.

Grafiek: Heb je ooit de overstap privé/overheid gemaakt?

Meer mensen uit de privé (54 procent) overwegen ook om voor de overheid te werken dan omgekeerd (45 procent). In de keuze voor de privé spelen jobinhoud (21 procent) en loon (11 procent) de grootste rol. Wie naar de overheid trekt, doet dat vooral voor de werkzekerheid (42 procent).

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.