Alweer secretaressedag

"Waarom worden enkel secretaresses gevierd? Bevinden er zich dan geen hardwerkende boekhouders, schoonmakers, verkopers of zelfs CEO’s in elk bedrijf?" - Harley Lovegrove, CEO van The Bayard Partnership
Elk jaar zijn ze er weer, de duizenden managers met niets dan goede bedoelingen voor hun secretaresses. Elk jaar weer doet de kudde mee aan het versterken van het stereotiepe beeld van een secretaresse. We hadden hier al eeuwen komaf mee moeten maken.
"Waarom worden enkel secretaresses gevierd? Bevinden er zich dan geen hardwerkende boekhouders, schoonmakers, verkopers of zelfs CEO’s in elk bedrijf?" - Harley Lovegrove, CEO van The Bayard Partnership

Het boort volgens mij kernwaarden zoals respect en gelijkwaardigheid radicaal de grond in. Nu, ik kan me wel voorstellen dat sommige secretaresses de geste wel appreciëren: speciale aandacht en appreciatie voor alles wat ze deden het voorbije jaar. Wordt het ondertussen niet tijd om de echte waarheid onder ogen te zien?

Er zijn veel verschillende aspecten aan secretaressedag die me storen. Vandaar dat ik ze even van me af wil schrijven. Al is het maar om mijn eigen gemoedsrust een stapje voor te zijn.

Secretaressedag is:

  • Op zijn sterkst gezegd “beschermend” maar in essentie is het thema enorm seksistisch (misschien kan om deze reden secretaressedag zelfs afgeschaft worden volgens de Europese gelijkheidswet?).
  • Het is zeker geen goede toevoeging aan onze woordenschat. Het woord secretaresse gebruiken sluit de mannelijke collega’s automatisch uit. Mogen we hen niet vieren?
  • Waarom worden enkel secretaresses gevierd? Bevinden er zich dan geen hardwerkende boekhouders, schoonmakers, verkopers of zelfs CEO’s in elk bedrijf? Als we nu eens zouden opteren voor een nationale feestdag van het schoonmaakpersoneel, dan kunnen we meteen de kuisploegen van de gemeenten en openbare diensten ook in de bloemetjes zetten. De feestdag omvat dan een ruimer publiek en de wereld is weer wat gelukkiger.
  • Een secretaresse is een wettelijk erkend beroep. Dit betekent dat hij of zij tewerkgesteld is onder zowel de Europese- als Belgische wetgeving. De persoon in kwestie wordt bijgevolg dus maandelijks beloond voor zijn of haar werk. Kan iemand me vertellen waarom we hen dan elk jaar opnieuw nog extra aandacht en cadeautjes moeten schenken? Appreciatie voor goed werk is belangrijk, maar deze regel geldt ook voor alle andere functies binnen een bedrijf. Of is het zo dat de taken van een secretaresse praktijkgrensoverschrijdend zijn en bijgevolg extra gecompenseerd moeten worden? En stel dat dit het geval is, volstaan schattige chocolaatjes of een boeket bloemen dan wel?
  • Denkt u trouwens dat secretaresses het fijn vinden om gevierd te worden terwijl er nog andere vrouwelijke collega’s rondlopen in het bedrijf? Zij werken minstens even hard of zelfs harder en worden niet beloond met een nationale erkenning. En u weet hoe vrouwen zijn, toch?
  • Secretaressedag zorgt er volgens mij voor dat deze typisch vrouwelijke status wordt neergehaald binnen een bedrijf. Dit zorgt er voor dat alle andere vrouwelijke jobs mee degraderen en de mannelijke een hoger aanzien krijgen. Want een wijziging in de ene groep beïnvloedt automatisch de andere.

Nog niet overtuigd? Beeld je eens in hoe je echtgenote zou reageren wanneer je op eerder welke dag in het jaar naar het werk zou vertrekken met een doos pralines en een boeket bloemen voor je secretaresse. Ze zou zich op z’n minst toch enkele vragen stellen.

Het blijft buiten kijf dat vrouwen nog steeds worden geconfronteerd door een glazen plafond. Ik ben van mening dat een jaarlijkse feestdag die dit beeld versterkt verre van constructief is voor het beeld van vrouwen in een professionele omgeving. Misschien moeten we het idee achter secretaressedag helemaal omgooien tot een soort van Martin Luther King dag: één dag per jaar blikken we terug op seksisme in het algemeen. Er zijn heel wat inspirerende vrouwelijke rolmodellen die we hiervoor kunnen aandragen: Harriet Tubman, Jane Addams, Emmaline (of Sylvia) Pankhurst, …

Zeg gerust dat ik roet in het eten strooi, maar we moeten meer vrouwen stimuleren om door te groeien naar senior of management posities. De stap van secretaresse naar afdelingsmanager of zelfs directrice lijkt mij zeer logisch. Ik heb zelf al vaak secretaresses gezien die zeker de kwalificaties in huis hadden om de afdeling of zelfs het volledige bedrijf te runnen. Zeker wanneer je weet dat ze dezelfde trainingen kregen als hun mannelijke collega’s.

Ik kan me volledig inbeelden wat Emmaline zou doen. Ze zou waarschijnlijk 18 april omdopen tot ‘dag van de seksistisch neerbuigende manager’ en secretaresses wereldwijd oproepen om hun cadeaus vriendelijk terug te brengen.

Daarom worden op deze donderdag alle secretaresses in Europa en de VS bedolven onder de wenskaarten en cadeaus en zelfs een ongewilde kus van de baas. Gewoon omdat zij een zij is, hij een hij en ze voor hem werkt.

Prettige week verder,

Harley

19 april 2012
Anderen bekeken ook