Als studenten solliciteren: zijn 20 brieven dan genoeg?

De economische crisis heeft indruk gemaakt op de pas afgestudeerden die nu volop zoeken naar een eerste baan. Meer dan de helft van de Europese laatstejaars maakte zich dit voorjaar zorgen over zijn professionele toekomst. De Belgen onder hen leken het minst bekommerd. Twintig cv’s versturen en drie en een halve maand zoeken, moeten de klus klaren.

17 september 2010

Delen

solliciteren
"In Zweden willen starters bijna vier uur per week langer werken dan in 2009. Het leven is er erg duur, men kan het zich simpelweg niet veroorloven om minder te verdienen" (Caroline Dépierre, research director bij Trendence)

Meer sollicitatiebrieven sturen en langer wachten op dat ene verlossende telefoontje. Met die ingesteldheid maken tienduizenden Europese studenten momenteel werk van de zoektocht naar een job. Geen wonder dat werkzekerheid in de top vier van hun verlanglijstje staat. In ruil (iets) meer uren kloppen, zien ze niet zitten. Want ook de balans werk-privé blijft belangrijk. Zo staat het in de recente Graduate Barometer van Trendence, een Duits studiebureau dat jaarlijks zo’n 200.000 studenten uit meer dan 1.000 universiteiten vraagt naar hun kijk op de arbeidsmarkt.

Crisis voor starters

Het Trendence Instituut kwam tot de conclusie dat de crisis zich dit jaar meer laat voelen bij starters dan in 2009. "Vorig jaar gingen we ervan uit dat de studenten door de crisis met minder vertrouwen naar de toekomst zouden kijken, maar dat bleek toen niet het geval", vertelt Caroline Dépierre, research director bij Trendence.

In de loop van 2010 ging het optimisme van de Europese studenten er dan toch op achteruit. Belgische jongeren hebben in vergelijking met de meeste van hun Europese generatiegenoten weinig last van onzekerheid. Zo verwachten ze na 3,6 maanden solliciteren al een eerste job te vinden. Het Europese gemiddelde ligt op 4,4 maanden. Bovendien denkt een Belgische student dat 20 sollicitatiebrieven volstaan om een geschikte baan te vinden. De gemiddelde Europese student denkt daar 30 brieven voor nodig te hebben.

Grafiek Trendence onderzoek 

Het aantal Belgische studenten dat zich zorgen maakt over zijn toekomstige carrière, ligt ongeveer even hoog als het aantal dat zich helemaal geen zorgen maakt. Jongeren in Spanje, Portugal en Griekenland zijn zich daarentegen maar al te bewust van hun beperkte kansen op de arbeidsmarkt. In het door de crisis zwaar getroffen Griekenland kijkt slechts een schamele één procent de toekomst zonder zorgen tegemoet.

Van alles wat

Hoewel Belgische studenten in 2010 bereid zijn om iets langere werkweken te kloppen (42,9 uur in plaats van 42,1 in 2009), is er geen sprake van een algemene trend in de richting van meer werken. Het Europese gewenste gemiddelde ligt zelf iets lager dan vorig jaar.

Maar het verschil is soms groot. Zo zijn Zweden bereid om voor hun eerste job bijna 50 uur per week te werken, terwijl hun Finse buren het liever bij 42 uur houden. "In Zweden willen starters bijna vier uur langer werken dan in 2009. Het leven is er erg duur, dus men kan het zich simpelweg niet veroorloven om minder te verdienen. Het verlies aan inkomen wordt gecompenseerd door meer te werken", verklaart Dépierre.

Grafiek Tendence onderzoek 

Het startsalaris blijkt voor de Belgische laatstejaarsstudenten niet van heel groot belang wanneer ze op zoek gaan naar een geschikte werkgever. Veel meer aandacht gaat er naar de werksfeer, de kansen op promotie en het evenwicht tussen werk en privé.

Volgens Dépierre hoeven die uiteenlopende eisen elkaar niet uit te sluiten: "Competente jongeren verwachten niet alleen een mooi salaris en een job met verantwoordelijkheid, maar ook een aangename werk-privébalans. Thuiswerk en flexibele werkuren bieden op dat vlak gelukkig heel wat mogelijkheden." Toch blijft de vraag in hoeverre een succesvolle carrière te combineren valt met een bloeiend gezinsleven.

Ethische codes?

Waar studenten dan weer minder van wakker liggen, is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Studenten zien de ethische opvattingen van een bedrijf niet als iets wat hen wordt ‘aangeboden’ door de werkgever. Het is veel gemakkelijker om pakweg salaris of groeimogelijkheden te vergelijken", verklaart Dépierre.

Dat wil niet zeggen dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in de ethische codes van het bedrijf waarvoor ze werken. "Ondernemingen die heel negatief in het nieuws komen omdat ze bijvoorbeeld grote milieuproblemen hebben veroorzaakt – denk aan de olieramp in de Golf van Mexico – zullen hun populariteit als werkgever wel degelijk zien dalen."

Alleen al het feit dat het criterium ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ pas twee jaar geleden werd opgenomen in de Trendence Barometer, bewijst volgens Dépierre dat ethiek nu veel meer meespeelt dan vroeger.

Liever thuis

De Graduate Barometer lijkt op het eerste zicht ook het cliché te bevestigen dat Belgische jongeren maar moeilijk onder de kerktoren vandaan te halen zijn. In weinig Europese landen hechten studenten minder belang aan de mogelijkheden die een bedrijf biedt om in het buitenland te werken. Toch is een nuancering op zijn plaats. Ruim vier op de tien Belgische studenten zegt naar een ander continent te willen verhuizen, als hen een aantrekkelijke baan wordt aangeboden. Een derde wil sowieso graag een carrière uitbouwen in het buitenland na afstuderen. Bijna 40 procent blijft liever thuis.

(mo)

Over het onderzoek:
Trendence is een Duits advies- en onderzoeksbureau met een focus op employer branding. De Trendence Graduate Barometer is een jaarlijks online-onderzoek dat polst naar de verwachtingen van laatstejaarsstudenten over hun eerste job. In totaal namen 219.790 studenten van meer dan 1.000 universiteiten uit 24 landen deel aan de studie.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.