ALD Automotive overwint motivatiedip met positieve aanpak: ‘Vanaf nu is het verboden om te verbieden’

Bij leasingbedrijf ALD Automotive zorgde de crisis vier jaar geleden voor een dip in de tevredenheid, het engagement en de motivatie van de werknemers. “Iedereen leek verlamd door de crisis”, zegt hr-manager Séverine Vercauteren. Samen met de directie werkte ze een plan uit om het moreel op te krikken.

28 juni 2014

Delen

Severine Vercauteren
”Door de crisis had bijna niemand de zin of de durf om van job te veranderen. Het gevolg was dat er zich intern weinig kansen aanboden.” (Séverine Vercauteren, hr-manager ALD Automotive)

Om de twee jaar bevraagt leasingbedrijf ALD Automotive haar werknemers over hoe ze zich voelen op de werkvloer. In 2010, midden in de crisis, oogde het resultaat daarvan niet zo fraai.

“We merkten een duidelijke dip ten opzichte van de bevraging uit 2008. Zowel de tevredenheid, de motivatie en de betrokkenheid van onze werknemers hadden een flinke knauw gekregen”, herinnert hr-manager Séverine Vercauteren zich. Onaangenaam nieuws, maar een echte verrassing was het niet. Net als zovele bedrijven, leed ook ALD Automotive onder de crisissfeer die toen hoogtij vierde.

“We zijn altijd een leuke werkplek geweest, met collega’s die veel voor elkaar over hebben en die spontaan allerlei initiatieven nemen. Dat mocht niet verloren gaan”, zegt Séverine Vercauteren. Samen met de directie stelde ze een plan op om het tij te keren. ALD Automotive werkte aan de interne communicatie, fleurde de werkomgeving op, stak de catering in een nieuw jasje en maakte de bedrijfsstrategie zichtbaarder voor het personeel. Met resultaat.

Weinig beweging

Een nieuwe bevraging in 2012 leerde dat het met de tevredenheid en het welbevinden op de werkvloer opnieuw snor zat. Moeilijker te corrigeren, bleken de motivatie en de betrokkenheid van de medewerkers te zijn.”

Séverine Vercauteren zoekt de oorzaak daarvan onder andere bij een extreem lage mobiliteit op de werkvloer. Het viel haar op dat werknemers ‘aan hun stoel plakten’. “Door de crisis had bijna niemand de zin of de durf om van job te veranderen. In 2012 en 2013 vertrok slechts 2 procent van onze mensen vrijwillig. Dat is zeer weinig. Het gevolg was dat er zich intern weinig kansen aanboden. De crisis maaide elk perspectief weg.”

Om de interne mobiliteit te stimuleren, richtte ALD Automotive ‘inspiration teams’ op. Die teams bestaan uit collega’s van verschillende afdelingen. Er is een team dat sportieve activiteiten organiseert. Een ander team bedenkt ecologische oplossingen. Er is ook een groep die rond sponsoring werkt. “Dit geeft de deelnemers de kans om eens iets anders te doen dan hun eigen job en tegelijk leren ze elkaar beter kennen”, aldus Séverine Vercauteren.

Opleidingstraject voor managers

Omdat ook leiderschap een bepalende rol speelt bij motivatie, vroeg ALD Automotive aan zijn werknemers hoe zij het gedrag van hun leidinggevenden ervaarden. “Daar zat toch wat speling op”, weet Séverine Vercauteren. “Wat een leidinggevende denkt te doen, is niet altijd wat zijn medewerkers zien of voelen.”

Op basis van de resultaten van die interne vragenronde werd er per manager een opleidingstraject opgesteld, met aandacht voor de verbeterpunten die de werknemers opmerkten. “Vaak was de leiderschapsstijl te directief en te weinig coachend. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt”, aldus de hr-manager. “Als we nu nieuwe managers zoeken, houden we daar ook onmiddellijk rekening mee.”

Betere communicatie

Al die inspanningen werpen hun vruchten af. Uit een recente enquête die ALD Automotive zelf uitvoerde, blijkt dat de motivatie van de werknemers de goede kant uitgaat. “Ze zijn opnieuw fier op hun werk”, zegt Séverine Vercauteren. En dat merkt ze op de werkvloer. “Het enthousiasme is terug. Ik zie ook meer mensen opnieuw glimlachen.”

De positieve communicatie die ALD Automotive sinds vorig jaar zeer bewust hanteert, speelt daar volgens de hr-manager een grote rol in. “We werken hard aan onze bedrijfscultuur. Een van de peilers daarvan is een betere communicatie, zowel met onze medewerkers als met externe partners.”

Die positieve aanpak vertaalt zich onder andere in het ‘verbod om te verbieden’. “We schrijven geen nieuwe regeltjes meer uit die mensen het alleen maar lastig maken”, zegt Séverine Vercauteren.

De komende jaren wil ze blijven innoveren op verschillende fronten. “Ik zou heel graag werk maken van een uitgebreid overzicht van alle competenties die aanwezig zijn in het bedrijf. Dat laat ons toe om op het juiste moment die personen in te schakelen die voor een bepaald project nodig zijn. Ook dat is een manier om gevarieerde jobs te garanderen.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.