Afvalverwerker Imog zoekt nieuwe medewerkers

Imog is op korte termijn op zoek naar dertien medewerkers. Zij komen terecht in een organisatie die inmiddels veel meer doet dan het afval verwerken uit tien Zuid-West-Vlaamse gemeenten. De afvalverbranding wekt bijvoorbeeld ook stroom en warmte op.

2 februari 2015

Delen

Imog staat voluit voor ‘Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen’. Zij staat in voor de afvalverwerking van 230.000 inwoners uit tien Zuid-West-Vlaamse gemeenten en het Oost-Vlaamse Kruishoutem. Imog opereert op twee sites, in Harelbeke – waar de verbrandingsinstallatie zich bevindt – en Zwevegem-Moen. Daar wordt vooral afval gerecycleerd.

Vooral technische functies

Verschillende socialmediakanalen maakten er ons de voorbije dagen uitvoerig attent op dat Imog op korte termijn dertien medewerkers zoekt voor verschillende functies.

"We hebben een periode achter de rug dat we een aantal extra aanwervingen hebben gedaan; nu gaat het voornamelijk om de vervanging van medewerkers, onder meer mensen die met pensioen gaan," zegt algemeen directeur Johan Bonnier. "We kozen ervoor om alle jobaanbiedingen samen te communiceren, omdat ze zo meer aandacht krijgen. Net als bij andere bedrijven zijn ook bij ons vooral de technische functies moeilijker in te vullen, vandaar dat alle publiciteit welkom is."

Bij Imog kunnen een process control engineer, losse arbeiders, chauffeurs CE en zwaar materiaal, onderhoudstechnici en een salescoördinator aan de slag. "Bij de chauffeurs gaat het wel degelijk om extra arbeidsplaatsen door nieuwe activiteiten," zegt Johan Bonnier. "We organiseren meer afvalophalingen in de regio, en er moeten ook geregeld 15.000 tuinafvalbakken worden opgehaald in de elf gemeenten die wij bedienen. Recent hebben we het wagenpark uitgebreid met extra vrachtwagens, en ook de activiteiten op de verschillende containerparken zijn toegenomen."

Energie opwekken uit afval

Opgericht in 1969 houdt Imog zich inmiddels met zo veel meer bezig dan afval verbranden alleen. Vorige zomer nam Imog bijvoorbeeld haar Valormet-installatie in dienst op de site in Zwevegem-Moen, een van de activiteiten waarvoor de extra chauffeurs CE en zwaar materiaal zullen worden ingezet. Die installatie recupereert metalen uit de bodemassen van het verbrande afval. "We baten die installatie uit in samenwerking met de firma Galloo uit Menen, die metalen recycleert."

Imog
Uit 100 kilogram bodemas kan de Valormet-installatie 10 kg metalen halen," zegt Johan Bonnier. "Recyclage behoort al jaren tot een van onze kernactiviteiten. Niet voor niets hanteren we de leuze 'Afval... bron van grondstof en energie'. Ook energie, ja. Al sinds eind de jaren tachtig – ten tijde van de oliecrisis – wekken we met de hoogwaardige warmte die voortkomt uit de afvalverbranding elektriciteit op. Toen waren we met Imog pionier op dat vlak."

Warmtenet

De technologie laat tegenwoordig ook toe om uit afvalverbranding verwarming voor huishoudens en bedrijven te genereren. Met 2 kg afval kan 1 kilowattuur elektriciteit worden geproduceerd. En nog een andere vergelijking: het afval van duizend mensen kan stroom opwekken voor negentig gezinnen.

"Vorig jaar hebben we Valorheat in het leven geroepen, een klein warmtenet dat met de restwarmte uit de afvalverbranding, verwarming levert aan het bedrijf Nerva, hier vlakbij," zegt Johan Bonnier. "Daardoor bespaart het bedrijf liefst 130.000 liter stookolie per jaar. In samenwerking met de distributienetbeheerders willen we dit principe nu ook toepassen op een groter warmtenet. In Kuurne wordt begin volgend jaar een nieuwe verkaveling gerealiseerd; Eandis zal een buis aanleggen die aan 2.500 gezinnen ‘onze’ restwarmte levert, in plaats van aardgas. In Harelbeke zal Infrax een gelijkaardige buis aanleggen, in het kader van de aanpassingswerkzaamheden aan de Leie. Beide projecten moeten in 2016 gerealiseerd zijn."

Imog
Met dit 'warmtenet' is Imog in Vlaanderen opnieuw een voortrekker. Maar in Noord-Europa, met name de Scandinavische landen, wordt deze technologie al lang gebruikt. "Het idee van 'collectieve warmtevoorziening' is hier nog niet ingeburgerd, maar een gezamenlijke installatie heeft alleen maar voordelen,” meent Johan Bonnier. “Denk alleen nog maar aan een veel kleinere CO2-uitstoot."

Groen transport

Wie solliciteert bij Imog maakt dus kans op een job bij een organisatie die technologisch innoveert, en duurzaamheid ook consequent wil doortrekken in bijvoorbeeld het transport van materialen.

"Vanaf deze maand gaan wij bijvoorbeeld de glazen bokalen en flessen die via de glasbollen in de regio worden ingezameld, per schip naar het recyclagebedrijf transporteren," zegt Johan Bonnier. "Daarvoor maken we gebruik van onze eigen kade langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen."

 

(jd) - Meer info over de jobaanbiedingen bij Imog vind je op www.imog.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.