Aantal vacatures in België stijgt terug

Het groeiend vertrouwen onder ondernemers en kandidaten vertaalt zich in België in meer vacatures. Volgens de laatste Robert Walters European Job Index steeg het aantal personeelsadvertenties zelfs met 26% ten opzichte van 2014.

11 mei 2015

Delen

meer jobs

Vooral de vastgoed- en bouwsector reageert veerkrachtig op de positieve marktontwikkelingen. Het aantal vacatures steeg met 24% ten opzichte van Q4 2014 en met 23% jaar-op-jaar. Met name vastgoed- en bouwprojecten in de particuliere sector geven een forse impuls aan de bedrijvigheid in de sector en dit wijst op groeiend vertrouwen in de markt.

Ook het aantal vacatures bij productie en logistiek nam sterk toe en steeg met 33% ten opzichte van Q4 2014 en met 7% jaar-op-jaar. Antwerpen is daarbij een belangrijke hub op het gebied van productieketen en logistiek voor de rest van Europa. De cijfers laten een bemoedigend beeld zien voor België dat profiteert van de groeiende export naar de rest van Europa. Ondersteunende branches zoals productie zitten ook in de lift en stegen met 35% ten opzichte van Q4 2014, wat eveneens toe te schijven is aan de export.

Vertrouwen in de markt

Antoine Biot, Managing Director van Robert Walters België: ''De export naar het Europese vasteland neemt toe. Dit heeft een positieve uitwerking op de economie en vertaalt zich naar een grotere vraag naar kandidaten in veel sectoren. Zowel bedrijven als kandidaten hebben vertrouwen in de markt en deze trend zal zich naar verwachting in de komende kwartalen verder doorzetten.''

Bij accounting en finance is de positieve uitwerking van het groeiend marktvertrouwen sinds de daling van de euro duidelijk zichtbaar: het aantal vacatures in de sector is sinds eind 2014 met 15% gestegen.

Voor banking en financial services verliep het kwartaal eveneens gunstig. Het aantal vacatures in de sector steeg met 23% ten opzichte van vorig jaar. Bij retailbanken ging het vooral om middle officefuncties, bij de private banken lag de nadruk op front officemedewerkers.

Antoine Biot: '' België kende altijd al een krappe arbeidsmarkt. Dit betekent dat bedrijven met een creatief aanbod moeten komen en tegenspel moeten kunnen bieden. Op dit moment ligt de focus vooral op het behouden van het middenkader. We verwachten echter dat de Belgische arbeidsmarkt de komende maanden zich verder zal ontwikkelen en dat de vraag naar senior functies zal toenemen.''

(ss) – Meer info: www.robertwalters.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.