Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

Aan koffie denken, geeft al voldoende energie

Foto door Nathan Dumlao via Unsplash
Laten we eerlijk zijn, veel mensen grijpen naar koffie als ze even door een dipje op het werk gaan. Het is ideaal om je concentratie snel te boosten op een moment dat je je productiviteit voelt wegebben. Maar we weten allemaal dat te veel cafeïne ook niet goed is. Wat kan die shot espresso echter vervangen?

Slaap

In het boek ‘Slaap’ (of ‘Why we sleep’) legt slaaponderzoeker Matthew Walker uit wat voor effect cafeïne op onze slaap heeft. Cafeïne zou een effect hebben op bepaalde receptoren in onze hersenen. Zij blokkeren de chemicaliën die ons lichaam produceert om onze hersenen te laten weten dat we moe zijn. Te veel koffie zorgt er met andere woorden voor dat deze chemicaliën zich opstapelen en dat is de reden dat veel mensen een zware dip krijgen als ze hun dosis cafeïne niet op tijd krijgen.

Dat is ineens ook de reden dat je best geen koffie meer drinkt in de namiddag als je ’s avonds wil kunnen slapen. Cafeïne kan mensen bovendien de grenzen van hun lichaam doen vergeten en de nood aan de natuurlijk herstelperiode (slaap) doen vervagen, waardoor ze zichzelf onbewust forceren. Hierdoor loop je het risico zowel fysiek als mentaal een schadelijk slaaptekort op te bouwen.

Je kan dus wel degelijk te hard op koffie leunen om je door de dag te sleuren. Maar in een wereld waar er afstompende vergaderingen om 4 uur ’s avonds en nachtelijke huilbaby’s zijn, kan je het gevoel hebben dat je niet anders kunt. Heb jij last van zo’n momenten en heb je het gevoel dat je te veel koffie aan het drinken bent, welk alternatief heb je dan?

Dagdromen over koffie

Er is een alternatief zonder bijwerkingen. Hoe weten we dat het geen bijwerkingen heeft? Omdat je er helemaal niets voor moet innemen, opeten of drinken. Blijkbaar is het voldoende om gewoon aan koffie te denken om jezelf een boost te geven die kan tippen aan het echt consumeren van de drank.

De onderzoekers deden een simpele test om deze hypothese te bevestigen. Ze spoorden de deelnemers aan hun onderzoek aan om een slogan te bedenken voor een reclamecampagne over koffie of lieten hen een artikel over de warme drank lezen. Daarna testten ze hun hartslag en vroegen ze hoe alert de deelnemers zich voelden.

De British Psychological Society Research Digest blog concludeerde uit de resultaten van het onderzoek dat het opzet geslaagd was. “Over het algemeen tonen de resultaten dat denken aan of herinnerd worden aan koffie de fysiologische opwinding bij deelnemers verhoogt. In vergelijking met denken of herinnerd worden aan thee, zorgt het koffie-experiment voor meer opwinding en een meer gefocuste en letterlijkere denkstijl.”

Grappig genoeg voegden de onderzoekers er nog aan toe dat denken aan koffie in combinatie met het kijken naar een clip uit actiefilm The Fast and the Furious, het effect verhoogt. Een rustige film zou dan weer helemaal geen effect hebben.

Kanttekening

Toch wordt er een korrel zout bij de koffie aangeraden. Figuurlijk dan. Momenteel is het collega’s van de onderzoekers nog niet gelukt om de resultaten opnieuw te bekomen bij verder onderzoek. De British Psychological Society heeft ook vraagtekens bij de onderzoeksmethoden van de studie. De onderzoekers zelf roepen daarom op om verder onderzoek te doen naar het fenomeen.

Er is wel al onderzoek gebeurd naar andere hypotheses die bij hun onderzoek aansluiten. Zo zou hoe we verwachten ons te voelen, veel impact hebben op hoe we presteren. Attitude is een belangrijke factor als het op uitputting en een energietekort aankomt.

Uiteindelijk mogen er nog zoveel kanttekeningen bij het onderzoek staan, als je door een trage namiddag moet met je energiepeil onder nul, dan proberen we graag iets nieuws. Als een dutje of een cappuccino er niet in zitten dan is dagdromen over koffie (en Vin Diesel op YouTube bekijken) het proberen waard. Baat het niet, dan schaadt het niet.

(sjv) - Bron: Inc.  

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook