Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

9 manieren om te achterhalen wat je wil doen met je leven

“Wat wil je nu eigenlijk doen met je leven?” Als die vraag je ongemakkelijk maakt, misschien zelfs een beetje kortademig of je gewoon regelrecht in een existentiële crisis katapulteert, geen zorgen je bent niet alleen.
#

Maar heel weinig mensen weten van begin af aan wat ze willen doen met hun leven. Zowel op het gebied van carrière als privé lopen we vaak rond met vraagtekens om ons hoofd. Het gebeurt maar zelden dat mensen zich al vanaf hun jeugd geroepen voelen. De ‘studeren > werken > gezin’-formule werkt zeker niet voor iedereen en is niet altijd zo vlekkeloos uitvoerbaar voor mensen die dit wel nastreven.

Een magische formule om te weten wat je wil doen met je leven, bestaat eigenlijk niet. Maar gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kan doen om je in de juiste richting te wijzen.

Stap 1 : Adem diep in en realiseer jezelf dat niet weten wat je wilt normaal is

Het is een cliché, maar vaak is de weg naar succes leuker, interessanter en uitdagender dan de eindbestemming. Vind je dat maar een magere troost? Laat je dan inspireren door succesverhalen van mensen die ook pas hun passie ontdekten op latere leeftijd.

Julia Child, de legendarische kookgoeroe, leerde pas koken toen ze laat in de 30 was. Haar eerste kookboek kwam zelfs pas uit toen ze 49 was. Jon Hamm, de acteur die wereldberoemd werd door de Mad Man-serie, werkte op zijn 29ste nog als ober. Vera Wang, de bekende ontwerpster van bruidscouture, besliste pas op haar 40ste dat ze ontwerpster wilde worden. Voordien had Wang een carrière als figuurschaatser achter de rug en was ze moderedactrice.

Stap 2: Omarm de onzekerheid

Een gouden raad van Deepak Chopra is om je onzekerheid al van jongsaf te omarmen. Zelf heeft hij er spijt van dat hij dat niet eerder beseft heeft. Hij rekende als jongeman op de zekerheid van zijn medische carrière, maar geeft toe dat hij daardoor vergat dat het leven eigenlijk amper zekerheden biedt.

Hij was dan ook minder voorbereid op de onzekerheden die op zijn pad kwamen. “Wist ik toen maar, zoals ik dat nu wel weet, dat er wijsheid verborgen zit in onzekerheid. Het opent de deur naar het onbekende, en enkel vanuit het onbekende kan het leven zich hernieuwen.”

Stap 3: Experimenteer

Niet zeker wat je wil doen, probeer dan dingen uit. Misschien heb je nog niet gevonden wat je wil doen, omdat je het nog niet geprobeerd hebt.

Volgens Ivanka Trump, onderneemster en model, zijn ervaringen alles. Goed of slecht. “Passie is iets dat moeilijk te ontdekken is door introspectie alleen.” Ze pleit dan ook voor minder ‘overdenken’ en meer daadwerkelijk ‘doen’. “Je moet ervaringen opdoen. Je moet leren in het echte leven en door ervaringen, wat werkt voor jou.”

Wat je wel moet doen, is proberen om jouw interesses te identificeren en daarna methodes te vinden om daar ervaring in op te doen (door stages, vrijwilligerswerk, een job in een nieuw werkveld).

Stap 4: Maak een lijst van wat je leuk vindt en wat totaal niet

Noteer alle aspecten van een bepaalde job die je leuk vindt en welke je liever niet op je bord krijgt. Zo krijg je een beter zicht op welke carrière bij je past en welke niet. Werk je graag in team of liever alleen? Praat je graag met mensen of wil je dat tot een minimum beperken?

Schrijf daarna op wat het belangrijkste is aan je job. Hecht je het meest belang aan je loon, de status van je job of van je bedrijf, de taken die bij je functie horen, of je werkprivébalans? Is je job het belangrijkst (en de taken die erbij horen) of is voor jou vooral de sector het meest belangrijk?

Gebruik deze lijst als leidraad tijdens je zoektocht naar werk of je nu online tussen de jobadvertenties ploegt, naar een interimkantoor stapt of zelf een lijstje met bedrijven aanlegt om spontaan te solliciteren.

Stap 5: Evalueer je sterktes

Stel jezelf de vraag welke vaardigheden, kennis of expertise je te bieden hebt.

  • Wat heb ik te bieden?
  • Wat zijn mijn sterkste persoonlijkheidskenmerken?
  • Waar ben ik goed of zelfs de beste in?

Iets dat je goed doet, is vaak iets dat je graag doet of deed, waardoor je er tijd hebt in geïnvesteerd en er beter in bent geworden. Zoek daarom in de richting van je sterktes, zodat je je carrière opbouwt aan de hand van je sterktes. Stel jezelf daarom nog de vraag in welke sectoren of in welke functies jouw sterktes het meest geapprecieerd zouden worden, of waar ze ingezet kunnen worden. Vaak is je zoekveld breder dan je denkt.

Stap 6: Welke werkomgevingen prikkelen je?

Bevond je je tijdens je studiejaren het liefst in een beperkte klasgroep of voelde je je eerder op je gemak in een aula? Floreerde je tijdens groepsprojecten of blonk je meer uit tijdens individuele opdrachten? Hier kan je misschien al uit afleiden welk soort bedrijf het meest bij jou past: een start-up, een KMO, een grote internationale speler… of misschien ben je een geboren zelfstandige? Je kan er ook uit afleiden of je liever in een kleine groep wil werken of alleen, autonoom of onder toezicht/begeleiding.

Stap 7: Contacteer je netwerk

Het beste dat je kan doen is praten met mensen die reeds werken in de sector waar je terecht wil komen of die jouw droomjob uitoefenen. Je kan hen op netwerkevenementen vinden, via LinkedIn, maar je kan ook eens polsen bij vrienden, familie, oud-leerkrachten, ex-collega’s of medestudenten, stagebegeleiders, enzovoort.

Kunnen zij je in contact brengen met een interessante informatiebron dan kan je hem of haar vragen wat ze vinden van de job. Vraag wat ze leuk vinden, wat ze haten, wat ze hebben gedaan om hun job te pakken te krijgen. Laat je inspireren en informeren.

Stap 8: Hou rekening met je opleidingsniveau

Sommige jobs vereisen extra opleidingen en het is misschien handig om op voorhand al nieuwe vaardigheden te leren. Veel mensen studeren af met dezelfde expertise en diploma’s. Wat zorgt er dan voor dat jij opvalt? Een extra certificaat, of misschien volgde je een online cursus, woonde je een seminarie bij, of ging je voor een aanvullend diploma? Misschien zorgde een kruisbestuiving aan interesses en opleidingen ervoor dat je nu de perfecte kandidaat bent?

Een bepaald interesseveld of vaardigheid uitdiepen kan je verder nog inzicht verschaffen in de sector en de job. Is het iets dat je écht interesseert en waar je toekomst inziet, of ben je er uiteindelijk maar matig enthousiast over?

Stap 9: Hoeveel ervaring heb je?

Wees eerlijk naar jezelf toe. Weeg je ervaringen af en wat je te bieden hebt. Zo kan je voor jezelf al uitmaken op welk niveau je de sector in kan duiken. Misschien is het slimmer om als assistent te starten in plaats van ineens naar een managementpositie of consultantfunctie te mikken?

Bekijk je traject. Zijn er springplanken of begin je beter onderaan de ladder. Klimmen kan altijd, te vroeg springen en vallen ook. Je weet het pas als je probeert.

(sjv) – Bron: Business Insider 

15 september 2016
Anderen bekeken ook