8 op de 10 managers zoekt ander werk

Cijfers om bij stil te staan: 80% van de managers binnen de BeLux is actief op zoek naar een nieuwe job. De reden? Niet genoeg uitdaging lijkt bij velen de hoofdmotivatie.

23 maart 2015

Delen

Robertson Associates voerde een grootschalige studie uit naar de mobiliteit van Europese managers. De resultaten waren best wel verrassend. Volgens het onderzoek staat maar liefst 98% van de Europese managers open voor nieuwe carrièremogelijkheden en is 8 op 10 zelfs actief op zoek naar een nieuwe job.

Wat motiveert hen?

Robertson Associates wist drie grote redenen bloot te leggen:

  • Behoefte aan verandering (37%)
  • Ontevredenheid over huidig bedrijf of job (23%)
  • Gebrek aan doorgroeimogelijkheden (20%)

Opmerkelijk : de verloning blijkt de minst opgegeven motivatie te zijn om van job te veranderen (15%).

"Het is duidelijk dat het cruciaal is om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren die een individuele ontwikkeling biedt aan iedere werknemer," legt Pierre Collowald, International Partner bij Robertson Associates, uit. "Naast de ‘war for talent’ worden de werkgevers vandaag de dag geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: managers worden tegenwoordig geïnspireerd door waarden zoals innovatie en verantwoordelijkheid en ze hebben een hekel aan verveling. Het is dus belangrijk om het persoonlijke succes van de medewerkers te bevorderen en slimme manieren te bedenken om hen ook te behouden."

Behouden of innoveren?

Bedrijven zien hun topmanagers uiteraard liever niet vertrekken. Een goede manager verliezen kan voor een lastige situatie zorgen. Een gelijkwaardige of betere vervanger zoeken, investeren in het inwerken van een nieuwe werkkracht, een goed geoliede machine kan plots mank beginnen lopen …

Hoe zorg je er als bedrijf dan voor dat je leidinggevenden niet uit de boot springen van zodra ze een nieuwe uitdaging aan de horizon opmerken? Door rekening te houden met de schuivende verwachtingen van de huidige managers.

Top 3 verwachtingen:

  • Een uitdagende functie (88%)
  • Een sterke voeling met de bedrijfscultuur (48%)
  • Verandering van positie of salaris (37%)

Toch is behoudsgezind zijn misschien niet altijd de oplossing en kan deze drang naar mobiliteit ook als constructief gezien worden. Doordat zoveel ervaren managers nieuwe kansen willen grijpen, kunnen toekomstige werkgevers vissen in een grotere vijver vol talent. 91% van de Europese managers zijn daarbij ook geïnteresseerd om over de grenzen van hun sector heen te kijken en overwegen dus een job in een ander veld, waardoor er een kruisbestuiving zal kunnen ontstaan tussen verschillende disciplines.

"De strijd tegen de verschuiving moet worden gevoerd op twee fronten. Werkgevers moeten hun beste managers weten te behouden door middel van effectieve oplossingen op het gebied van leiderschap, zoals bijvoorbeeld coaching," zegt Guillaume Baude, Partner bij Robertson Associates. "Tegelijkertijd moeten ze deze sterke mobiliteit ook accepteren en beantwoorden met innoverende projecten, zoals bijvoorbeeld ‘aanwervingsplanning’ en de ‘pools’ vol talenten bespelen buiten hun bedrijf, zowel in het binnenland als in het buitenland. In ieder geval moeten zulke strategieën zo snel mogelijk worden doorgevoerd, zonder enige tijd te verliezen."

(sjv) - Bron : Robertson Associates

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.