Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

7 tips om indruk te maken bij het solliciteren

een goede indruk maken tijdens je sollicitatie
Solliciteren, weinig mensen die het echt graag doen. Vooral een gebrek aan zelfzekerheid doet veel mensen de das om. Met deze 7 tips behoort het angstzweet definitief tot het verleden.

1. Netwerken werkt

Bij de ene is het allicht wat groter dan bij de andere, maar iedereen heeft een netwerk! Denk vooraleer je ergens op sollicitatiegesprek gaat eens goed na of je niemand kent die vertrouwd is met de organisatie in kwestie. Zo’n kennis kan je vertellen hoe het eraan toegaat.

Wat het bedrijf juist doet, kan iedereen op de website vinden. Maar het verschil zit hem in de ‘inside information’. Hoe zit het met de bedrijfscultuur? Wat vinden ze zeer belangrijk? Zou je misschien een goed woordje kunnen doen?...

2. Know the job

Je kan 100% matchen met de bedrijfscultuur, toch zal je onvermijdelijk ook inhoudelijke vragen krijgen. Zorg ervoor dat je de business vanbinnen en vanbuiten kent. Lees goed de vacature en tracht in te schatten welke competenties men daar belangrijk vindt voor de job. Bereid je sollicitatiegesprek voor met deze competenties als leidraad. Probeer ze te koppelen aan al je ervaringen en opleidingen, om te overtuigen dat jij de juiste man of vrouw op de juiste plaats bent.

3. (Te) sociale media

Tegenwoordig kan je ervan uitgaan dat bedrijven hun sollicitanten op voorhand al screenen op het internet. Wees je hier goed van bewust! Google jezelf al eens om te kijken wat onbekenden van jou allemaal te zien krijgen. Komen er dan toch iets te gezellige foto’s naar boven, dan kan je misschien best even de instellingen van je Facebookprofiel scherp stellen.

Maar sociale media kunnen ook voor jou interessant zijn. Door zelf een actieve LinkedIn-gebruiker te zijn. En om je nog meer in te werken voor je sollicitatiegesprek. Zoek zelf al eens naar de online pagina’s van het bedrijf. Zo weet je goed waar ze mee bezig zijn en hoe ze dit naar buiten brengen. Hier en daar even liken, kan je appreciatie en interesse laten blijken.

4. Kennis is macht

Via je netwerk en sociale media kan je al heel wat te weten komen over je droombedrijf. Maar als je de job echt wilt, laat je best niets aan het toeval over. Duik in hun jaarrekeningen, zoek krantenartikels, doorploeg hun organigram... De hiring manager zal onder de indruk zijn.

Die recruteringsmanager moet al zeer origineel zijn om niet de vraag te stellen: “Waarom wilt u zo graag voor ons bedrijf werken?”. Bereid je hier dan ook goed op voor. Hoe matchen de missie, visie en waarden van het bedrijf met jouw persoonlijke waarden?

Ontdek: De 50 meest voorkomende sollicitatievragen

5. Vraag maar raak

Je kan alle moeite van de wereld doen om alle vragen te kunnen beantwoorden op het sollicitatiegesprek. Dat zal zeker geapprecieerd worden. Maar je kan ook verrassen door zelf af en toe een vraag te stellen. Probeer, zonder opdringerig te zijn, de eenrichtingsconversatie om te buigen in een dialoog. Zo geef je blijk van een gezonde dosis assertiviteit.

Je kan die vragen maar beter even voorbereiden om geen mal figuur te slaan. Zorg dat ze vooral relevant zijn en dat het antwoord niet reeds in de vacature stond.

Loopbaancoach Annelies Quaegebeur van de organisatie A-Lissome, heeft alvast enkele interessante vragen op een rijtje gezet:

  • Wat zijn de details van de omschreven rol? Hoe liggen de verhoudingen tussen de taken en verantwoordelijkheden?
  • Hoe ziet de evolutie van de job en het departement er voor de toekomst uit?
  • Wat is de eigen ervaring (van de hiring manager) binnen deze firma? Wat zouden voor jou redenen zijn om hier te vertrekken? Wat zorgt ervoor dat je blijft?
  • In welke mate zal je toch talent x kunnen inzetten hoewel je er op het eerste zicht niet direct iets over terugvindt in de jobomschrijving?
Nog van dat?! 50 relevante vragen die jij kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek

6. HOPLA!

HOPLA, het klinkt misschien belachelijk maar het kan je serieus helpen. HOPLA staat voor Houding, Openheid, Positief, Lachen en Aandacht. De woorden spreken eigenlijk reeds voor zich.

Ook al zitten de stoelen heel goed, waan je toch niet te snel in een zetel en verzorg je houding. Zorg dat je zeer open overkomt, vermijd dus zeker gekruiste armen en benen.

Een streepje humor om het ijs te breken en even stoom af te laten kan, als het grappig is tenminste, een grote meerwaarde zijn. Straal positiviteit uit en keep on smiling. Je hebt zin om bij de organisatie aan de slag te gaan, en dat hoef je niet te verstoppen.

Tussen al dat eventuele grappen en grollen is het wel belangrijk je focus te houden. Luister aandachtig naar wat er gezegd wordt zodat je alert kunt inpikken. Zet je gsm op stil en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. Negatieve gedachten tijdens het gesprek hebben enkel maar negatieve effecten. Blijf vol zelfvertrouwen tot op het eind.

Extra: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren

Annelies Quaegebeur zegt hierover: “Aangezien dit niet voor iedereen even makkelijk is, is het essentieel om HOPLA te oefenen in de weken vóór je jobinterview. Oefen gewoon zelf, voor de spiegel, bij een vriend(in) of je partner."

Dezelfde HOPLA pas je best niet alleen toe in face-to-face communicatie maar evengoed via e-mail, aan telefoon of Skype… en dat niet alleen naar de hiring manager toe, maar naar zo veel mogelijk mensen die je op je pad tegenkomt.

"Toon dus ook met je lichaam en je stem je enthousiasme voor de functie en het bedrijf, online en offline”, aldus Quaegebeur.

7. What’s going wrong?

Sommige mensen hebben alsnog veel last van hinderende factoren tijdens een sollicitatiegesprek. Ze beginnen al met doemdenken als de eerste vraag nog moet gesteld worden.

Als jij zo iemand bent, neem deze factoren dan onder de loep. Bestudeer wat er juist fout gaat en probeer te achterhalen hoe dat komt. Door er juist mee om te gaan kan je deze belemmeringen misschien omzetten in een veerkrachtige reactie.

Let’s work!

E-GIDS: De perfecte voorbereiding voor je sollicitatiegesprek

(mr)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook. 

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).  

31 januari 2020
Anderen bekeken ook