Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 273

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen van een succesvol jobinterview

7 tips om een recruiter succesvol in de ogen te kijken

op sollicitatiegesprek
“Als sollicitant heb je er alle belang bij geen rolletje te spelen.” (Toon Huls, recruitment consultant bij Ucare)
Solliciteren is voor velen niet de favoriete bezigheid. Want ons buiten onze comfortzone begeven, dat doen we niet graag. Wanneer je dan ook nog te horen krijgt dat het gesprek plaatsvindt bij een werving & selectiebureau, breekt het angstzweet helemaal uit. Maar dat is helemaal niet nodig, weet Toon Huls, recruitment consultant bij Ucare.

Een recruitment consultant is geen boeman, die kost wat kost je tekortkomingen probeert te ontdekken. Het is een professional, die in opdracht van een bedrijf op zoek gaat naar de juiste man of vrouw voor een bepaalde functie. De recruitment consultant is een ambassadeur van de klant. Hij doet dus meer dan enkel je harde skills beoordelen: een recruitment consultant schat ook altijd in of jij past bij de bedrijfscultuur. Daarom heb je er als kandidaat-werknemer alle belang bij om jezelf te presenteren zoals je bent.

En juist omdat er een professional tegenover je zit, is er geen reden om als een trillend rietje naar een sollicitatiegesprek af te zakken. Met behulp van deze zeven tips verloopt je gesprek als een fluitje van een cent.

1. Wees jezelf

Presenteer jezelf zo authentiek mogelijk. Hierdoor ben je ontspannen en maak je automatisch een betere indruk. Zet je eigen waarden en verdiensten in de verf, maar speel geen rolletje. De recruitment consultant wil jou leren kennen. Als een authentieke persoon, zoals je echt bent en niet in een rol als sollicitant.

2. Bedenk voorbeelden

Iedereen is stressbestendig, flexibel en werkt goed in teams. Som die dooddoeners niet gewoon op, maar illustreer jouw kwaliteiten aan de hand van tastbare voorbeelden. Doe de recruiter uit de doeken hoe je een probleem in de praktijk wist op te lossen.

3. Durf groeimogelijkheden benoemen

Perfectie is niet van deze wereld. Vaardigheden zijn belangrijk, maar het is minstens even cruciaal dat je nog kan én wil bijleren. Want dat is de enige juiste attitude om te groeien.

4. Gebruik non-verbale communicatie

Vaak zijn sollicitatiegesprekken éénrichtingsverkeer. De recruiter werpt vragen op, de kandidaat pareert met een (hopelijk) gevat antwoord. Als je de gepaste non-verbale communicatie toont, tover je de monoloog om tot een dialoog. Durf daarom te glimlachen, gebruik je handen en maak oogcontact. Kortom: neem een open houding aan.

5. Onderschat het belang van het eerste gesprek niet

Denk niet dat de echte sollicitatie pas start wanneer je iemand van het bedrijf zelf ziet. Het is de recruitment consultant die jou bij dat bedrijf moet introduceren: in eerste instantie moet je die persoon overtuigen. Zorg dus dat je duidelijk weet wat de vacature inhoudt, verzamel voldoende informatie over je potentiële werkgever… en vergeet niet om even te kijken welk bureau het aanwervingstraject begeleidt.

6. Vraag om feedback

Sollicitanten die na een gesprek om feedback vragen, geven een positieve indruk. Vraag daarom naar het verdere verloop van de procedure. En als je na enkele dagen nog geen teken van leven gekregen hebt, informeer dan gerust naar de stand van zaken. Maak van die gelegenheid ook gebruik om nogmaals je interesse te onderstrepen.

7. Stap zelf naar een werving & selectiebureau

Ben je actief op zoek naar een nieuwe uitdaging? Zet dan zelf de eerste stap. Bezorg je CV aan een aantal bureaus en informeer naar interessante vacatures. Misschien kan je de bovenstaande tips direct in de praktijk brengen. Maar ook aIs er op dat moment geen gedroomde vacature openstaat, toon je wel jouw proactiviteit en nemen ze je vast en zeker in de database op.

(th/km) - Bron: Ucare 

sollicitatie 25 juni 2018
Anderen bekeken ook